NYHETSARKIVET
30 nov 2017 12:51
Fortsatta frågeställningar kring PRIIPs
Det återstår lite mer än en månad innan regelverket för paketerade försäkringsprodukter (PRIIPs) träder i kraft men i branschen finns fortfarande en del oklarheter inför hur man ska rätta sig efter vissa delar.

Idag hade Finansinspektionen ett forum om ämnet med syfte att förklara reglerna för faktabladen men utan att gå in på de mer tekniska frågeställningarna, vilka man avser att diskutera enskilt med branschföreningar inom kort.

Fortfarande finns en del oklarheter kring regelverket. En av frågorna som ställdes handlade om resultatberäkningar för tradprodukter som en branschaktör anser riskerar att leda till vilseledande information för kunden. Detta är något som i så fall behöver förklaras för kunden, men det blir svårt eftersom faktabladet (Key Investor information Document) har en strikt mall som alla måste följa och inte får avvika från. Det gör att regelverket har en del brister.

Svaret från FI var att mallen är det som ska gälla, men att man kommer agera om det skulle bli alltför förvirrande.

- Om det blir missvisande så får vi titta på det. Vi ska inte blunda för utmaningarna, sa Robert Karlsson, biträdande chef för området Konsumentskydd.

Nästa steg för Finansinspektionen är alltså att ta kontakt med branschföreningarna för att diskutera de mer komplicerade tekniska frågeställningarna man fått in, vilket man även uppmanas att göra så snart som möjligt.

Under nästa år ska myndigheten även göra en temaundersökning och samla in faktabladen för att se hur väl de överensstämmer med kraven.

- Vi förstår att det här är en process. Vårt råd är att titta på syftena, så ska vi undersöka hur efterlevnaden går, uppgav Karlsson.

Under forumet framkom också att UCITS-fonder undantas från kravet på faktablad under PRIIPs fram till utgången av 2018 och de får istället använda sina gamla informationsdokument.

Ett problem som många i branschen lyft fram är depåförsäkringarna och hur kravet på faktablad påverkar dem. Eftersom en KIID inte bara ska förklara skalet utan även de underliggande innehaven så blir det problematiskt eftersom det blir svårt att tillämpa det på enskilda aktier till exempel.

Finansinspektionens jurist på området för marknadsuppförandetillsyn Tomas Jonsson sa att FI tagit upp problemet på EU-nivå och fått reda på att det ska vara ett faktablad för varje produkt.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907