I eftermiddag träffas Pensionsgruppen för ännu ett möte för att enas om ändringar i pensionssystemet för att möjliggöra ett längre arbetsliv. Gruppen har träffats flitigt på senare tid och ambitionen är att man i dag ska kunna skicka vit rök ur skorstenen.
Det handlar då om att ändra åldern för uttag av allmän pension från 61 till 63 år och att höja tidpunkten för avgångsskyldigheten i LAS från nuvarande 67 år till 69 år. Även förändringar i grundskyddet, till exempel höjda bostadstillägg, finns med på listan.
Till det kommer ändringar av premiepensionen i enlighet med de förslag som Pensionsmyndigheten presenterade i mars.
Men även om Pensionsgruppen nu blir överens så är det mycket arbete kvar.
- Om man blir överens i gruppen så handlar det om en ramöverenskommelse. Det är absolut inte fråga om att man fattar beslutar om nya lagparagrafer, säger Stefan Oscarson, sekreterare i Pensionsgruppen, till Pensionsnyheterna, som påpekar att det här är samma modell som man under 90-talet använde när man genomförde pensionsreformen.
Ändringar av praktisk art som gäller premiepensionssystemet i syfte att skärpa kraven för att vara med i systemet är i sammanhanget förhållandevis enkla att genomföra, om man är överens.
Värre är frågorna som rör pensionsåldrar och då särskilt om man kommer att ge sig in och höja taken i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringar som successivt kommer att behöva justeras uppåt. Då handlar det om stora pengar och något som får budgetpåverkan och som därför kräver att man får med sig finansdepartements budgetavdelning på noterna.
Det gör att ny lagstiftning kommer att dröja. En ramöverenskommelse kommer att kräva lagförslag som ska remitteras och det tar tid. Nästa år är det valår vilket ytterligare kan stöka till processen, särskilt om valresultatet leder till en helt annan sammansättning av riksdagen.
Så även om det är välkommet med vit rök från Pensionsgruppens sammanträde i dag är det en lång och krokig väg fram till dess att förändringarna kan vara genomförda. Detta eftersom nya regler antagligen kommer att fasas in för att inte ändra förutsättningarna alltför radikalt för dem som ligger nära pensioneringen.