Statliga Arbetsgivarverket och facken som organiserar de anställda i staten riktar i ett skarpt formulerat brev till regeringen en tydlig uppmaning om att inte höja kapitalkraven i tjänstepensionsbolagen när IORP-lagstiftningen ska komma på plats.
I brevet påpekar parterna att det kapitalkrav som i dag ligger i FI:s tillsynsverktyg trafikljuset är fullt tillräckligt och skriver att man välkomnar ny lagstiftning i enlighet med IORP men att man inte vill ha för höga kapitalkrav:
"Det är dock med stor oro som vi följer de pågående diskussionerna om nya regler som innefattar ökade kapitaltäckningskrav för rena tjänstepensionsföretag. Krav som går långt utöver vad som gäller idag och dessutom över vad som krävs enligt EU-direktivet."
I brevet ligger också ett hot, om lagstiftaren skulle skärpa kraven för långt, något som enligt brevet skulle innebära lägre pensioner eftersom risknivån i placeringarna skulle minska, då skulle tjänstepensionen kunna bli för dyr och då är det risk att man ifrågasätter värdet av den och helt enkelt plockar bort förmånen.
"Parterna på arbetsmarknaden avsätter ur löneutrymmet stora pengar till pensioner. En grundläggande förutsättning för att de kollektivavtalade premiebestämda tjänstepensionerna ska fungera, är att de försäkringsföretag som tar emot och förvaltar de inbetalda premierna har möjlighet att ge långsiktigt god avkastning på de insatta medlen. För höga kapitaltäckningskrav begränsar de möjligheterna. Blir förmånen av tjänstepension alltför dyr i förhållande till det värde som den ger arbetstagaren i form av pension kommer frågan om att behålla förmånen av kollektivavtalad tjänstepension att ställas på
sin spets."
Brevet är undertecknat av Anna Falck, förhandlingschef på Arbetsgivarverket, Lena Emanuelsson, ordförande för SACO-S, Åsa Erba Stenhammar förhandlingsledare OFR/S,P,O och Helen Thornberg, Avtalsansvarig statlig sektor, Seko, Service- och kommunikationsfacket.
Lite pikant är att brevet är riktat till finansdepartementet, där ju de anställda omfattas av statlig tjänstepension. En förmån som alltså hänger löst om kapitalkraven på KÅPAN, som är förvalsalternativ i det statliga avtalet, blir för höga.