NYHETSARKIVET
7 dec 2017 12:56
Unionen: Höj inte pensionsåldern under rådande omständigheter
Unionens förbundsordförande Martin Linder och samhällspolitiska chef Henrik Ehrenberg avråder politikerna från att lägga förslag om en höjd pensionsålder. Inte för att man är emot ett längre arbetsliv utan för att alla inblandade parter inte är överens i frågan, vilket är ett känt dilemma…

I en debattartikel i Dagens Arena skriver de att de ifrågasätter allt mer om politiker och arbetsgivarsidan förstått vad som krävs för att en höjd pensionsålder ska vara möjlig.

"Vi som förbund avråder därför under rådande omständigheter politikerna från att lägga förslag om en höjd pensionsålder. Främsta orsaken är att Svenskt Näringsliv är tydliga med att de inte vill vara med och ta ansvar och skapa förutsättningar för att göra detta möjligt. Tyvärr kan vi inte tolka detta på annat sätt än att Svenskt Näringsliv sätter särintressen framför möjligheterna att genomföra en långsiktigt nödvändig reform".

Linder och Ehrenberg skriver att Svenskt Näringslivs argument varit att LAS-reglerna inte får ändras och att det är arbetsgivarna som ska avgöra om man får jobba kvar till 69 års ålder.

"En sådan hållning är minst sagt provocerande – eftersom skälet till höjd pensionsålder är att fler måste jobba längre för att kunna få en bra pensionsnivå. Ur både våra medlemmars och politikens utgångspunkt finns det ett tydligt intresse av att man som yrkesverksam får faktiska förutsättningar att jobba längre. Att ändra i pensionssystemet utan att alla nyckelspelare är överens är således ett vågspel", enligt Linder och Ehrenberg.

Unionen vill att alla inblandade parter ska vara överens innan regering och riksdag går vidare. Dessutom finns fler pusselbitar att lägga för att helheten ska vara så bra som möjligt, till exempel ska övriga trygghetssystem justeras efter ett beslut om höjd ålder.

"Ska man jobba tills man är 69 år och fortsätta bidra, exempelvis till sjukförsäkringssystem och a-kassa, måste man också kunna nyttja de försäkringarna efter 65 års ålder. Annars får vi ett samlat trygghetssystem som av många med rätta kommer uppfattas som orättvist. Om en höjning av pensionsåldern ska få legitimitet så måste alla omkringliggande system följa med i höjningen. Det duger inte att Svenskt Näringsliv ställer sig vid sidan om och säger nej till de förändringar som är nödvändiga", enligt författarna.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907