NYHETSARKIVET
11 dec 2017 12:37
Solidar nekar till anklagelserna
Pensionsnyheterna tog på måndag förmiddag kontakt med Solidar för att få en kommentar till Småspararguidens granskning och morgonens inslag i Ekot. Koncernens kommunikationschef Helene Jansbo lämnar ett svar via mail, som vi publicerar nedan i sin helhet.

- Vi har fått kritik för att vi tidigare har haft ett utlandsbaserat kapitalmarknadsbolag.  Det har alla banker och en del försäkringsbolag. Det har vi alla för att kunna arbeta med att optimera kostnader för handel i värdepapper och instrument och kunna få så låga priser som möjligt på värdepapper. Vi skiljer oss inte från andra finansiella tjänsteaktörer på den punkten. Solidar grupperas också ihop med Allra. Men Solidarkoncernen har inte haft någonting med dem att göra.

PN: Till Ekot nämner ni att Solidar inte har samarbetat med Ernstberger - men under en period ägde Roland Johansson DS Platforms med honom och andra i Allra, enligt den här rapporten i alla fall. Hur förklaras det i så fall?

- Att Roland var en av flera investerare som gick in med medel i uppstarten av DS Platforms är ingen nyhet. Det har vi diskuterat med och i media under en längre tid. Och det är samma saker som dras nu ett varv till. Ingenting av vad som sägs ger vid handen att vi inte skulle ha skött oss utan det blir "guilt by association" med Allra. Vi noterar däremot att det finns krafter som just nu gärna ser att vi inte betraktas som det välskötta företag vi är.

Så här är gången:

- Roland bidrog med kapital privat i uppstarten av DS Platforms men sålde sitt innehav ganska omgående, det är korrekt och det är ingen nyhet.
- Solidar fick senare ett erbjudande om att köpa verksamheten och gjorde det under 2016.
Verksamheten på Malta är avvecklad sedan i våras och relevanta delar hemflyttade till Sverige, i linje med den plan vi har haft att koncentrera all verksamhet till vår hemmamarknad. Det är här vi verkar och det är här våra sparare bor. Solidarkoncernen har inte samarbetat med Allra, säger Jansbo till Pensionsnyheterna.

PN: Har ni också någon förklaring till de här certifikaten som nämns som problematiska och finns i fonderna?

- När det gäller de certifikat som nämns så är det upphandlade med flera olika motparter och enligt reglerna om bästa möjliga resultat. Certifikaten är emitterade av välkända storbanker med god kreditvärdighet och har underliggande utländska aktieinnehav i form av aktieindex vilket skapar avkastning till fondandelsägarna. De är dessutom upptagna till handel på en reglerad marknad. Vi har haft så kallade delta 1 certifikat i fonderna där aktieexponeringen bland annat varit MSCI Emerging Markets-index. Ett sådant certifikat motsvarar en investering i en MSCI Emerging Markets ETF, tex iShares EEM US. Instrumenten som sådana är inte komplexa, det vill säga det finns ingen som helst optionalitet i dem, utan de ger precis samma avkastning som tex nämnda ETF eller en motsvarande korg av Emerging Markets-aktier.
 
Jansbo fortsätter:

- Vid investeringen gjordes en sedvanlig upphandling där flera leverantörer fick vara med och ställa pris på instrumenten. Sedan valdes de leverantörer som gav lägsta pris och som i övrigt uppfyller våra regler kring bästa möjliga resultat. Anledningen till att vi inte valde att investera i enskilda aktier eller i ETF:er istället, var att det i så fall blivit väsentligt dyrare för våra fondandelsägare. Det är överhuvudtaget ingenting fel eller konstigt med certifikaten. Vi tycker att det är upprörande hur Småspararguiden, som har egna kommersiella intressen, försöker få andra medier till att tro att något har gjorts fel, avslutar Jansbo.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907