NYHETSARKIVET
13 dec 2017 12:42
Nobelpristagare om Premiepensionen: Det behövs en omstart
Det svenska premiepensionssystemet behöver startas om. Efter nästan 20 år sedan starten har det nu blivit läge för att göra ändringar i de delar av systemet som inte visat sig fungera som tänkt.

Det menade Nobelpristagaren Richard Thaler som fick Riksbankens pris i ekonomi för sin forskning som behandlar kopplingen mellan ekonomi och beteendevetenskap. Han föreläste på ett seminarium igår, inbjuden av Pensionsgruppen, som representerades av ordförande Annika Strandhäll (S) och ytterligare två ledamöter från centern och moderaterna, plus finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Övriga ledamöter fanns inte på plats, trots att de stod som värdar för evenemanget.

Richard Thaler påpekade att man nu identifierat ett antal problem med systemet och nämnde att "The girl with the dragon tattoo", alltså Milleniumböckernas Lisbeth Salander, troligen låg bakom grävjobbet till de skandaler som vi kunnat läsa om och använde Allra som ett exempel. Han konstaterade dock att trots skandalerna så hade få människor reagerat och flyttat sina pengar trots uppmärksamheten något som ledde honom att konstatera att "3,5 miljoner svenskar sover".

- Min dotter jobbade på en helpdesk för datoranvändare och hennes standardfråga till alla som ringde in var att fråga om användaren provat med att starta om datorn. På samma sätt kan man se premiepensionssystemet. Efter 17 år finns det anledning att göra en omstart, påpekade Richard Thaler.

Thaler menade att oavsett vilka val man gör när det gäller Premiepensionssystemet och förändringar av det så ägnar man sig åt att knuffa (nudge) människor i någon riktning.

- Det handlar om hur man utformar valarkitekturen. En restaurang kan välja att presentera rätterna i menyn genom att sortera dem efter råvaror, till exempel kött eller fisk. Man kan också välja att presentera dem i prisordning med billigast eller dyrast först. Hur man utformar presentationen i menyn kommer att påverka de val som gästerna gör när de beställer sin mat, berättade han.

Han menade att det stora antalet fonder i systemet, dagsnoteringen var 842, inte behövde innebära problem för dem som ska välja. Det handlade mer om att man utformade valet på ett bra sätt och nämnde att det går att hitta rätt bok på Amazon trots att de har tusentals böcker till försäljning.

Han riktade kritik mot att ickevalsalternativet Såfa, som nuförtiden får in snart sagt alla nya sparare som kommer in i systemet, innehåller en hävstång. Inte för att det varit en dålig metod för att öka aktieexponeringen utan för att människor många gånger inte ens är medvetna om att det är så fonden fungerar.

Han tillstod dock att han gärna skulle vilja ha haft sina pengar i den fonden. Kritiken var mer principiell. Genom att använda hävstång så finns det stor risk att sparare efter nästa krasch blir besvikna om de inser att de tappat mer i värde än sparare som "bara" haft 100 procent av sina tillgångar placerade i aktier, snarare än 125, som är det som gäller för Såfa-sparare under 55 års ålder i dagsläget.

Han lutade åt att ickevalsalternativet i framtiden inte skulle ha hävstång men föreslog att man kunde inrätta ytterligare två fonder med högre respektive lägre risk än ickevalsalternativet och skissade på 25 procents hävstång och en exponering på 75 procent på aktiemarknaden.

- Att öka aktierisken med hävstång är inte det enda tänkbara alternativet. Man skulle också kunna höja avsättningarna till premiepensionen från dagens 2,5 procent av lönen till 4 procent, något som i motsvarande mån skulle öka aktieexponeringen, påpekade han.

Bo Källstrand, ordförande i Sjunde AP-fonden, påpekade vid frågestunden efter föreläsningen att man trots hävstången hade lägre volatilitet än många rena aktiefonder på fondtorget och att fonden levererat betydligt högre avkastning än snittfonder i systemet.

- Endera är du den mest tursamma eller den smartaste människan på jorden. Om du får leva i 100 år till ska jag ge dig cred för det, påpekade Thaler, som varnade för att den som designar ett system alltid kommer att få ta ansvaret för missnöje som kan uppstå om systemet inte levererar.

Kort sagt, det finns inget sätt för politikerna att undgå kritik, allt ligger i hur man väljer att designa systemet men ansvaret för utformningen kommer man aldrig undan.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, som under föreläsningen föreföll förtjust över budskapen från talarstolen, avslutade med att säga att man just nu arbetar med en omstart i Pensionsgruppen.

- If it ain´t broken don´t fix it. We will fix the system a little bit lagom, as we say in Swedish.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907