Nu på morgonen presenterar regeringen och Pensionsgruppen förslag till förändringar av Pensionssystemet.
I korthet betyder det att man politiskt om än inte i detalj är överens om följande reformer, även om de inte är skarpa ännu utan kräver ytterligare utredning och beredning. Av den tolvsidiga överenskommelsen framgår bland annat följande:
.
Förstärkt grundskydd. Här ska garantipensionen kunna utvidgas med ett mer behovsprövat tillägg som integreras med garantipensionen och görs till ett särskilt förmånsslag.
Tilläggsdelen ska prövas automatiskt och ges utan ansökan.
Höjt tak för bostadstillägget och ny prövning av inkomster som ligger till grund för bostadstillägget som ska göra det tydligt ekonomiskt bättre att ha arbetat jämfört med nivån på grundskyddet.
Pensionsmyndighetens 30-punktsprogram för begränsningar för fonder på fondtorget införs vilket skärper krav på förvaltat kapital i fonderna och dessutom krav på fondhistorik.
En ny huvudman, ska ansvara för och handla upp de fonder som fortsatt ska finnas på fondtorget. Huvudmannen ska finnas på armlängds avstånd från politikerna och alltså inte styras politiskt.
Pensionsmyndigheten ska dock fortfarande stå för den administrativa hanteringen av Premiepensionen. Inga bekräftelseval så som föreslogs av utredningen Fokus Premiepension anses med detta inte behövas.
Uttagsgränserna för pension höjs stegvis från dagens 61 år till 62 i ett första steg från och med 2020. Från 2023 ska gränsen ligga på 63 år.
LAS-gränsen höjs från 67 till 68 år från och med 2020. Från 2023 ska den landa på 69 år.
Pensionsgruppen är även överens om att se över avdragsreglerna för tjänstepensioner ska ses över och här vill man ändra i inkomstskattelagen för att tillföra nya krav för avdragsrätt. Här skriver Pensionsgruppen:
Den bör, förutom lägsta uttagsålder, se över avdragsrättens storlek, utbetalningstidens längd, möjligheten att göra uppehåll i pensionsutbetalningarna och förlänga utbetalningstiden efter att pension börjat betalas ut och möjligheten att tjäna in pensionsrätt efter 65 år.
Mer kommer i Pensionsnyheternas lunchutgåva.