Förslagen om ett reformerat premiepensionssystem kommer att leda till en rejäl bantning av antalet fonder på torget, jämfört med de 840 som finns i dag. Redan Pensionsmyndighetens 30-punkts förslag, som nu tas med hull och hår, kommer att minska antalet möjliga fonder på torget med hälften.
Till det kommer att Pensionsgruppen också bestämt sig för att man ska ta ansvar för utbudet genom att upphandla fonderna via en ny myndighet.
"Premiepensionen är en socialförsäkring för vilken staten måste ha ett tydligare ansvar. Det ska vara tryggt, vilket dock inte innebär någon garanti för utfallet", står det i överenskommelsen. Här är just ordet "ansvaret" viktigt eftersom det inte tidigare varit så tydligt uttalat.
Pensionssystemets grundare som hade en mycket liberal inställning till utbudet på torget och som drev på för att få människor att göra egna val får nu se Pensionsgruppen göra helt om med deras teser. Nu ska i stället ickevalet vara "the new normal" och enskilda fondval vara något för dem som vill göra egna val.
"Förvalet är utgångspunkten i försäkringen där staten ansvarar för att ge en kostnadseffektiv, trygg och stabil pensionsförsäkring under hela livet utan krav på kunskap eller egna åtgärder för spararen, med en målsättning om en avkastning som långsiktigt överstiger inkomstindex", skriver man.
Och man har även fått med tankar från de två Stockholmsbesökande professorerna Richard Thaler, som fick Nobelpriset och Nicholas Barr från London School of Economics, som båda rekommenderade att det vid sidan av ickevalet skulle finnas alternativ med högre respektive lägre risk än dagens Såfa.
Där rekommenderade Richard Thaler som bekant att Såfan inte skulle arbeta med hävstång, en tanke som inte välkomnades av företrädare för Sjunde AP-fonden. Men nu verkar en sådan lösning finnas i Pensionsgruppens tankar. Fast om man har ett ickeval som förutsätter val mellan flera alternativ kan det bli lite knepigt, pedagogiskt.
"Det ska inom förvalet finnas möjlighet för sparare att justera den individuella risknivån. Risknivån i förvalet ska ses över", skriver gruppen.
Den stora nyheten blir dock att man vill upphandla de fonder som ska bli kvar som valbara. Denna upphandling ska göras av en ny myndighet och det här liknar i stor utsträckning det förslag som utredare Mats Langensjö lämnade i sitt förslag till ny styrning av buffertfonderna, AP 1-4. Han ville se en huvudman som tydligt definierade syftet med verksamheten och nu kommer den alltså in. Och man skriver också in att målet med premiepensionssystemet ska vara att leverera en avkastning som överstiger inkomstindex.
"Huvudmannen ska ha en fristående ställning och sköta sitt uppdrag utifrån principer som fastställs i lag. Fonderna upphandlas efter professionella principer på den privata marknaden. Staten ska inte ha några fonder på fondtorget. Utbudet ska präglas av kvalitativa kostnadseffektiva, ESG-mässigt hållbara och kontrollerade fonder där risken för missbruk minimeras."
Förändringen av utbudet kommer dock inte att ske med en smäll utan med en successiv övergång.
"Huvudmannen (alltså den nya upphandlingsmyndigheten) ärver inledningsvis det nuvarande fondtorget och omvandlar sedan detta på strikt professionella grunder till ett ansvarsfullt, tryggt och kontrollerbart fondtorg."
Här skriver man även att fondtorget ska bära sina egna kostnader och man öppnar för att det ska kunna kosta pengar att ha fonder på torget. Här lär det ju tillkomma en del kostnader för den nya upphandlingsmyndigheten som lär ha ett styvt jobb att granska och handla upp de fonder som ska få vara med.
Alla som varit oroliga för socialisering av fondtorget lugnas med att det inte ska finnas några statliga fonder på torget, utan det är privata fonder som handlas upp. Sen är förstås Sjunde AP-fonden statlig och attraherar majoriteten av spararna, men alla andra fonder ska vara privata. Och man får dessutom förklara att man är medveten om risken med egna val med en disclaimer:
"Den som väljer att gå över till fondtorget ska upplysas om att denne tar över ansvar för val och underhåll av sitt val."
Till det kommer att de administrativa förenklingsförslag som nämns i Patric Thomssons utredning Fokus premiepension (SOU 2016:61) genomförs. Där handlar det bland annat om att nya pensionssparares insättningar ska föras direkt till Sjunde AP-fondens Såfa.
Regeringens skärpta regler för rådgivning och marknadsföring av fonder på fondtorget införs skarpt och nykomlingen i Pensionsgruppen, miljöpartiets Per Bolund, fått in en vals om sin och partiets hjärtefråga varför det även står:
"Åtgärder introduceras för att säkerställa att kapitalet på fondtorget placeras hållbart."
Det första steget till omvandlingen, införandet av Pensionsmyndighetens 30-punktsprogram ska ske "omedelbart" varför det kommer att bli intressant att se hur alla aktörer nu formerar sig för att möta den förändringsvåg som nu sköljer över världens största premiepensionstorg.
Möjligen kan SEB:s Erik Fransson, som för bara några dagar sedan fick ett nytt jobb som chef för Pensionsmyndighetens fondtorgsavdelning bli lätt förvirrad. För om det ska skapas en ny upphandlingsmyndighet för fondtorget kan han med fog undra vad det är han ska göra.
Det är ju inte Pensionsmyndigheten som utnämner myndighetschefer, det är ju regeringen, men möjligen har man redan clearat den detaljen så att Fransson får gå till den nya myndigheten när den väl är på plats.