Igår genomförde Ekobrottsmyndigheten (EBM) ett omfattande tillslag mot inblandade i härvan kring Falcon Funds. Tillslaget har skett parallellt i Sverige, Storbritannien och Norge. Ett antal nyckelpersoner har frihetsberövats och husrannsakan har skett på ett antal platser i dessa länder. Brottsmisstankarna gäller bland annat grova bedrägerier, skriver Ekobrottsmyndigheten i dag i ett pressmeddelande.
EBM har samarbetat med brottsbekämpande myndigheter i Norge, Malta, Italien och Storbritannien. Även EU-organen Europol och Eurojust (EU:s judiciella samarbetsorgan) har haft stor betydelse i ärendet, enligt EBM.
"Det som händer nu är att de beslag som har gjorts i samband med husrannsakningar ska gås igenom och analyseras för att kunna säkra bevis. Det kommer också hållas förhör med de personer som nu är frihetsberövade", säger Arne Fors, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten, i en kommentar.
Pensionsmyndigheten anmälde Falcon Funds till EBM med brottsmisstankar och en förundersökning inleddes i slutet av oktober förra året. Ett 50-tal förhör hållits och husrannsakan har skett på 27 platser, både i Sverige och utomlands. Omfattande beslag har också skett, bland annat avseende telefoner och datorer.
Ärendet har omfattande internationell koppling med en stor mängd transaktioner i och mellan olika länder. I denna del har begäran om rättslig hjälp skett till 20 länder för att erhålla information. Det har också bildats en så kallad JIT (joint investigation team) med Malta i syfte att få tillgång till information. Ärendet är som nämnts ovan beroende av det mycket goda samarbete som EBM har haft med myndigheter i Norge, Malta, Italien och Storbritannien samt med Europol och Eurojust.
Enligt tidningen Expressen ska även en av nyckelpersonerna bakom Falcon Funds, Emil Emir Ingmanson, ha gripits.
Enligt Pensionsmyndigheten fattas det i dag omkring 800 miljoner kr efter Falconsvindeln och EBM har av tingsrätten tidigare fått tillstånd att begära kvarstad om 84 miljoner euro.