Allra skickade i fredags ett brev till sitt tidigare revisionsbolag Deloitte där man påpekar att bolaget, och den ansvarige revisorn Jan Palmquist, valt att hoppa av sitt revisionsuppdrag i förtid i mars 2017, något som inneburit en stor skada för Allra. Allra bedömer skadans värde till åtminstone 1,9 miljarder kr.
För, resonerar Allra, om det nu visat sig att andra revisorer inte funnit några brister i Allras affärer, varför sade man då upp sig från uppdraget?
Här påpekar man också den mycket underliga situationen att revisor Palmqvist i januari-februari 2017 särskilt granskade affärerna i Dubaibolaget och de transaktioner som man gjort med fonden och att han då inte upptäckte några felaktigheter. En månad senare gjorde han det vilket ledde till beslutet att hoppa av revisionsuppdraget.
"Allras inställning är att de misstankar och anklagelser som framförts av Revisorerna och Pensionsmyndigheten är grundlösa och baseras på bristande förståelse såväl för derivatmarknaden, marknadspraxis och gällande regelverk. Sedan styrelsen för Allra S.A. SICAV bytts ut till en från Allra helt oberoende styrelse inklusive en av Pensionsmyndigheten nominerad ledamot och nya revisorer (BDO) har tillsatts för fonden har dessa i detalj granskat de av Revisorerna polisanmälda transaktionerna. Denna granskning har inte föranlett några anmärkningar i vare sig årsredovisningen eller revisionsberättelsen för Allra S.A. SICAV", skriver Allra till Deloitte.
Man påpekar dessutom att de regler om "sundhet" som gäller enligt svensk lagstiftning inte återfinns i den lagstiftning i Luxemburg som bolaget har att följa där och att revisorn borde ta reda på vilken lagstiftning som gäller i det land där en fond har sin hemvist.
Allra "anmodar" nu Deloitte att spara alla revisionshandlingar och dokument som finns i Allra-akten och även samtliga email som man tagit emot eller besvarat eftersom dessa kommer att tjäna som "bevismedel i kommande processer mot Pensionsmyndigheten och Deloitte".
Dessutom skriver Allra, lite hotfullt, så här till Deloittes vd Jan Berntsson och revisor Palmqvist:
"Det är i dagsläget för tidigt att bedöma våra klienters skador, men redan Allra Sveriges skadeståndsanspråk torde uppgå till cirka 1,9 miljarder kronor med hänsyn tagen till värderingen av koncernen vid årsskiftet 2016/17. Denna summa bör således reserveras i Deloitte ABs bokföring och redovisning och i förekommande fall anmälas till Revisorernas försäkringsgivare."