Parternas makt över det avgiftsbestämda tjänstepensionskapitalet är starkt enligt en sammanställning som gjorts internt på Finansinspektionen. Av den framgår att mindre än hälften, 43 procent, ligger utanför valcentralerna mätt som totalt fördelat kapital.
Sammanställningen är gjord utifrån den inrapportering som försäkringsbolagen gör till FI löpande.
- Den bygger på inrapporterade data om fördelade tillgångsvärden och är uppdelad på skattekategorier och produkttyper, säger Göran Ronge, aktuarie på finansinspektionen, till Pensionsnyheterna, som med "knep och knåp" gjort sammanställningen.
För 2016 var det skattekategorin kapitalförsäkring som stod för den största ökningen, något som naturligtvis kan förklaras av att avdragsrätten för privata pensionsförsäkringar slopats och att många kunder då slutat sätta in pengar i p-försäkringar och ersatt dem med k-försäkringar.
Värt att notera är att kapitalet i de privata pensionsförsäkringarna bara faller långsamt. Mellan 2015 och 2016 var minskningen 1,3 procent och drygt 382 miljarder kr fanns kvar i sparformen, räknat inklusive äldre bestånd av kapitalpension.
K-försäkringar och p-försäkringar var nästan jämnstora. Tillgångar i k-försäkringskapital uppgick till drygt 385 miljarder kr, efter en ökning från 2015 med drygt 14,2 procent.
Räknat på det här viset finns det drygt 3 224 miljarder kr i totalt kapital i avgiftsbestämda lösningar på den svenska marknaden.
Försäkringskapitalet i tjänstepensionskassor tillkommer. Tillväxten från 2015 uppgick till drygt 7 procent. Här är det då inte bara nya premier utan även avkastning som räknats. Avdrag sker också för gjorda utbetalningar.
Värt att notera är att depåförsäkringarna växte snabbare är både fondförsäkringar och traditionella försäkringar mellan åren 20152016.
Tillväxten i depåförsäkring uppgick till knappt 14 procent medan fondförsäkring växte med 10 procent och traditionell försäkring med 5 procent.
Tradförsäkringarna är dock ojämförligt störst i de tre kategorierna och där låg det 1 423 miljarder kr vid utgången av 2016. Knappt 1 000 miljarder kr återfanns i fondförsäkring och knappt 250 miljarder låg i depåförsäkringar, som alltså växer snabbast.