På torsdagens möte i Europaparlamentets ekonomiutskott ska pensionsprodukten PEPP diskuteras för första gången i utskottet.
Inför debatten har parlamentets föredragande, holländaren och liberalen Sophia in 't Veld, presenterat ett arbetsdokument som Pensionsnyheterna tagit del av.
Sophia in 't Veld välkomnar kommissionens förslag, men lyfter fram hantering av skatteavdrag för inbetalningar till produkten som en huvudfråga för att produkten ska bli en succé. Medlemsländerna måste ge samma skatteincitament för PEPP som för nationella produkter.
"Skatteavdrag är en huvuddrivkraft för konsumenterna", slås det fast i arbetsdokumentet, men det konstateras även att "beskattning är en rent nationell kompetens, så det är uteslutet för de nationella regeringarna att besluta om några skatteincitament för PEPP. Samtidigt måste fri rörlighet för personer, tjänster och kapital garanteras. Med tanke på denna aspekts avgörande betydelse kommer föredraganden att söka nära samråd och samarbete med medlemsstaterna i denna fråga och försöka vidareutveckla kommissionens rekommendation och ge en gemensam grund för medlemsstaterna att gå vidare."
Sophia in 't Veld skissar redan på en kompromiss och skriver i arbetsdokumentet att det blir svårt att nå enighet bland medlemsländerna för likabehandling av PEPP med nationella produkter så en framkomlig väg framåt kan vara att en grupp länder går före och enas om ett "frivilligt multilateralt tillvägagångssätt".
Det skulle innebära att om en "PEPP har vissa överenskomna särdrag kan den få samma fördelaktiga behandling som nationella produkter, eller alternativt kan medlemsstaterna komma överens om en specifik "29: e regim" -metod som möjliggör en särskild skattebehandling för PEPP", enligt arbetsdokumentet.
För svenskt vidkommande är denna skattedebatt tämligen ointressant eftersom avdragsrätten avskaffats för pensionssparande och skatten på ISK och kapitalförsäkringar höjts. Skatteavdraget lär inte införas igen på grund av önskemål från EU-kommissionen. Och det är otänkbart för staten att acceptera skatteavdrag för utländska PEPP-sparare verksamma i Sverige om man inte gör det för inhemska pensionssparare.
Europaparlamentet debatterar och röstar om förslaget i utskottet under våren och i plenum i juli. Först i höst förväntas slutförhandlingar påbörjas med medlemsländerna och kommissionen.
Läs arbetsdokumentet.