NYHETSARKIVET
11 jan 2018 12:20
Mats Andersson: Vi måste gå från den lilla dammen till den stora
Det finns gigantiska investeringsbehov för att vi ska kunna uppnå den klimatomställning och de globala klimatmålen vi åtagit oss. För att bemöta de investeringsbehov så måste marknaden för gröna obligationer också främjas och där finns mycket man kan göra, sa Mats Andersson, som igår lämnade in utredningen om tillgången till regeringen, under ett seminarium anordnad av Fondbolagens förening idag.

Han berörde också det som nämns i själva rapporten, nämligen att gröna obligationer är en nischprodukt. De står bara för 0,2 procent av världens obligationsmarknad och idag är efterfrågan långt större än utbudet, sa han.

Att staten ska gå in och emittera gröna obligationer är ett av utredningens viktigaste förslag. Andersson sa under presentationen att grundbulten i hela obligationsmarknaden är att staten är närvarande och så bör även vara fallet med gröna obligationer. Staten kan då sätta standarden för marknaden och det blir även viktigt ur ett samhällsperspektiv, menar Andersson.

I utredningen framkom att gröna obligationer är något dyrare att emittera, vilket Andersson nämnde som en eventuell nackdel sett till en statlig inblandning men framhöll samtidigt att kostnaden för det är "försumbar". Helena Lindahl, obligationsförvaltare på SPP som deltog i den efterföljande paneldiskussionen, höll med om det.

Ett annat argument som under året utredningen pågått dykt upp är att det kan komma en undanträngningseffekt, nämligen att staten minskar poolen av av vanliga statsobligationer.

Andersson sa att man i Frankrike lyckats lösa det problemet och påpekade återigen att gröna obligationer är en nischprodukt för närvarande med en väldigt liten del av den globala marknaden.

Förutom en statlig grön obligation var ett annat främjandeförslag för marknaden enligt utredningen att knyta obligationen till specifika objekt eller bestånd, framför allt gröna kommersiella fastigheter. Emissioner av gröna säkerställda obligationer för bostadsfinansiering var ett annat förslag.

Som det står i det publicerade betänkandet:

"Även här ges möjligheten att styra framtida produktion av bostäder och fastigheter mot något mer hållbart. Uppskattningar visar att nära hälften av klimatpåverkan sker under produktionen av en fastighet, något som inte uppmärksammas i dagens certifierings- system för gröna fastigheter".

Däremot var Andersson emot att gröna obligationer skulle ges någon form av skattesubventioner.

- Det är viktigt att vi tänker långsiktigt. Dessa kommer och går och det är ingen bra förutsättning för att bygga långsiktiga investeringar, sa han under seminariet.

Utredningen ska nu ut på sedvanlig remiss i tre månader innan regeringen kan gå vidare med förslaget.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907