NYHETSARKIVET
11 jan 2018 12:21
Utredning: Staten bör ge ut gröna obligationer
Den 10 januari tog Per Bolund emot utredningen om hur gröna obligationer ska främjas av utredaren Mats Andersson.

Det som betänkandet kommer fram till är att marknaden för gröna obligationer är relativt ung och fortfarande en nischprodukt, som motsvarar mindre än en procent av det samlade värdet på alla utgivna obligationer. Men finansieringsbehovet är där vilket många institutioner pekat på och åtgärder måste vidtas för att göra tillgångsslaget mer attraktivt för både investerare och emittenter.

"Värdet av att äga eller emittera gröna obligationer har hittills primärt haft karaktären av ett signalvärde. Den som emitterar respektive köper en grön obligation vill skicka budskapet att man vill vara en del i att ställa om världen till något som är mer hållbart. I ekonomiskt avseende har dock värdet varit begränsat eller till och med negativt.
Den gröna obligationen har dock egenskaper som skiljer sig åt från den traditionella. Det finns ett inslag av påverkan hos en grön obligation som den traditionella obligationen inte har. Emittenten måste nämligen återrapportera till investeraren hur emissions- belopp använts, vilket skapar grunden för en dialog", framgår det av betänkandet.

Hittills har gröna obligationer inte inneburit lägre finansieringskostnader för emittenten eller lägre risk för investeraren. De kan till och med ha varit en marginellt dyrare finansieringskälla än vanliga obligationer från samma emittent på grund av kostnader för certifiering och återrapportering.

Utredningen föreslår att man förbättrar den befintliga marknaden utifrån de gröna obligationer som finns idag, att man även skapar gröna obligationer som har nya egenskaper som en lägre kreditrisk och som då erbjuder en lägre finansieringskostnad samt att man undanröjer en del av de extra kostnader och hinder som gör att många fortfarande väljer att inte emittera tillgångarna.

För att göra detta behövs att det prövas "en bred arsenal av områden inom vilka marknaden för gröna obligationer kan främjas" enligt betänkandet och utredarna har även kommit fram till att förslagen kommer kräva förändringar av regelverk och mandat för att genomföras.

Ett av förslagen från utredningen är att svenska staten emitterar en grön obligation. Dessutom bör regeringen uppmuntra de statliga företagen att emittera obligationerna. Ett annat förslag är att utveckla en väl fungerande sekundärmarknad med tydliga regler, något som även skulle underlätta för staten att vara en emittent.

"För att marknaden för gröna obligationer ska växa och därmed bli en viktig finansieringskälla för en hållbar omställning måste det också finnas en utvecklad och en väl fungerande sekundärmarknad för dessa obligationer. Eftersom gröna obligationer fortfarande är en nischprodukt är handeln med dessa obligationer väsentligt mindre än den är för traditionella obligationer. För aktiemarknaden är det marknadsplatsen som formulerar de krav som måste vara uppfyllda för att ett bolags aktie ska tas upp till handel. På motsvarande sätt vore det naturligt om en börs ställer tydliga krav på vad som är en grön obligation. Det skulle underlätta den ibland förvirrade diskussion om vad som är och inte är en grön obligation och därigenom underlätta förutsättningarna för en effektiv självreglering", enligt rapporten.

Finansmarknadsminister Per Bolund tycker att det är "intressant" att utredningen föreslår att staten ska ge ut gröna obligationer, säger han i en kommentar.

"Att stötta gröna obligationer är en del i regeringens arbete att nå en grön finansmarknad, utöver sådant som redan genomförs såsom hållbarhetskrav inom pensionssystemet, att klimatrisker blir en del av tillsynen av finansmarknaden och ett nytt centrum för hållbar finans", säger Per Bolund.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907