Trots att fondmarknaden utsätts för prispress lyckades Avanza under 2017 öka fondprovisionerna rejält. Kickbacken som man får från fondbolagen uppgick nästan till en kvarts miljard kr, 240 miljoner kr (168).
Ökningen är kraftigare än Avanzas totala sparkapital som ökade med 18 procent och gick ifrån 231 miljarder kr till 273,4 miljarder under året.
Enligt Avanzas sparekonom Claes Hemberg är det nu 15 procent av Avanzas sparkapital som ligger i indexfonder medan resterande 85 procent ligger i fonder som ger bättre intjäning.
- Det går långsamt med konverteringen. Även om fondbolagens förening i november rapporterade att 95 procent av nysparandet gick till lågprisfonder så tar det lång tid innan spararna har bytt till billiga produkter. Det har tagit 10 år att få upp andelen lågprisfonder till 15 procent. Sedan förra året har andelen gått upp från 13,5 procent till 15, säger han till Pensionsnyheterna.
Han tillägger att en viktig förklaring till att inflödena till lågprisfonderna är de stora inflödena till AP 7 Såfa.
Så trots att kunderna väljer fonder med lägre priser och lägger en växande andel av sitt sparande i lågpris- och indexfonder lyckas Avanza tjäna rejält med pengar på fondspararna under 2017.