Finansinspektionen har skickat en första utgiftsprognos till finansdepartementet för att berätta hur utgifterna ser ut för budgetåren 2018 till 2021. Av den framgår att myndigheten kommer att göra av med de knappt 600 miljoner kr plus ett överföringsbelopp på drygt 10 miljoner kr under innevarande budgetår.
Man har dock fått knappt tre miljoner kr över vilket FI förklarar med att de tidigare så expansiva EU-myndigheterna, tänk till exempel EIOPA och ESMA, ännu inte presenterat fullständiga underlag om vad de kommer att kosta och att det råder viss osäkerhet hur mycket de kommer att bygga ut sina verksamheter framgent.
En hel del klagomål har kommit från mindre medlemsstater som tycker att de EU-gemensamma organen kostar för mycket pengar, något som kan göra att tillsynsexpansionen kan komma att bromsas.
Enligt utgiftsprognosen är man på FI också osäker på vilka följderna blir av en kommande Brexit och EU-myndigheternas planer.
"Prognosen 2018 är att FI kommer använda 14 350 tkr, vilket innebär att prognosen ligger kvar i samma nivå som senaste prognos", skriver FI som alltså antar att det inte kommer att bli dyrare att betala "medlemsavgifter" till EU-myndigheterna, de så kallade Esorna.
I prognosen noteras att man fått in mer avgifter från företag som ansökt om tillstånd än vad man hunnit leverera. Totalt handlar det om 15 miljoner kr vid utgången av 2017 vilket förklaras av att man ännu inte hunnit jobba med inkomna ansökningar. Företag som ansöker om tillstånd betalar ju i förskott.