NYHETSARKIVET
22 jan 2018 12:26
Riksrevisionen vill granska ”oroväckande signaler” i premiepensionssystemet
Brister har uppmärksammats när det gäller hur premiepensionssystemet förvaltas och några exempel är höga avgifter och dåliga resultat. Nu inleder Riksrevisionen en granskning om premiepensionssystemet förvaltas kostnadseffektivt och med tillräcklig insyn.

Systemets utveckling har stor betydelse för mångas framtida välfärd men samhällets insyn och möjlighet att påverka är begränsad. Dessutom har farhågor för negativa konsekvenser på senare år förstärkts på grund av rapporter om oseriösa fondbolag, uppger Riksrevisionen.

"Att pensionskapitalet förvaltas kostnadseffektivt och att de avgifter som tas ut ligger i linje med riksdagens intentioner är viktigt, speciellt eftersom premiepensionsspararna inte själva alltid är så aktiva eller insatta i alla pensionsval. Det sänder oroväckande signaler om dagens förvaltning inte lever upp till de kraven eftersom det handlar om våra framtida pensioner", säger riksrevisor Stefan Lundgren i en kommentar.

Idag omfattar premiepensionssystemet sju miljoner placerare med totalt 1 000 miljarder i kapital. Systemet är dock fullt uppbyggt först om 40 år då den väntas innehålla 13 miljoner sparare med 6 000 miljarder i pensionskapital.

Syftet med granskningen är att undersöka om de totala förvaltningskostnaderna ligger i linje med riksdagens intentioner, om regleringen och tillsynen räcker för att garantera en kostnadseffektiv förvaltning samt vilka effekter dagens kostnader kan få för de framtida pensionerna, meddelar Riksrevisionen.

Bakgrunden till granskningen är att Riksrevisionen uppmärksammat några svagheter på senare år och det gäller framför allt höga förvaltningsavgifter och transaktionskostnader och dåliga förvaltningsresultat. Det innebär att framtida pensionsnivåer riskerar att drabbas. Dessutom har den negativa medierapporteringen om oseriösa aktörer spelat en roll också. Pensionsmyndigheten har konstaterat att delar av premiepensionskapitalet är "herrelöst" och att det saknas en aktör med ansvar för kapitalets förvaltning.

"I dagsläget görs ingen riktad tillsyn av de fonder som ingår i premiepensionssystemet. Pensionsmyndigheten har undersökt möjligheten att införa krav på att en fond ska stå under tillsyn av Finansinspektionen för att få verka på fondtorget, men slutsatsen är att EU-rätten hindrar Pensionsmyndigheten från att föreslå sådana krav", skriver Riksrevisionen om bakgrunden till den inledda granskningen.

Resultatet av granskningen ska publiceras i juni 2018.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907