Sedan i höstas har Allras advokater på Gernandt & Danielsson hållit Pensionsmyndighetens juridiska avdelning väldigt sysselsatt. De har begärt ut hela 29 000 e-postloggar från utvalda personers mailkonversationer och myndighetens juridiska avdelning har lagt 1 000 timmar på att pröva om allt kan lämnas ut eller inte, uppger Pensionsmyndighetens kommunikationschef Sten Eriksson till Pensionsnyheterna.
- Allt de begärt in har prövats av vår juridiska avdelning. Det senaste i ärendet skedde under hösten då de begärde ut 22 000 e-postloggar. Vi har lämnat över väldigt mycket men det är ett par tusen ärenden vi inte gjort det på, vilket Gernandt & Danielsson sedermera överklagat. Det är ganska mycket post att pröva för vår juridiska avdelning, säger han.
På frågan om varför advokatbyrån går så långt att de begär ut så många elektroniska dokument hänvisar Eriksson till Gernandt & Danielsson själva. Men han har sina aningar om vad det handlar om.
- Min tolkning handlar om en större och en mindre anledning. Den mindre är att de faktiskt försöker hitta något de kan använda mot oss i en framtida process. Och den andra, större, anledningen är att de helt enkelt vill hålla vår juridikavdelning sysselsatta med det här, säger Eriksson.
Han menar att advokatbyrån och Allra missbrukar rätten att få ut allmänna handlingar. Samtidigt ser han något positivt i det hela.
- Även om det sker missbruk på det här sättet så är ändå offentlighetsprincipen i sig det viktigaste, eftersom den är en förutsättning för att minska risken för korruption inom offentliga myndigheter och värna demokratin. Offentlighetsprincipen är värd varje arbetstimme.
Advokatbyrån Gernandt & Danielsson och Allra har överklagat att de inte fått ut samtliga begärda loggar och i kammarrätten vann parterna målet, uppger Eriksson. Det handlar om att kammarrätten inte ansåg att Pensionsmyndigheten varit tillräckligt specifik i sin förklaring till varför det föreligger sekretess över vissa loggar.
Pensionsnyheterna har tagit del av kammarrättens bedömning och i ett fall rör det sig om att vissa uppgifter ska skickas till Allra och dess advokater. I det andra handlar det om att en del uppgifter sekretessmarkerats. Men kammarrätten skriver följande:
"Det går emellertid inte att utläsa av beslutet vilken sekretessgrund som gäller för respektive maskerad uppgift. Det går heller inte att utläsa av beslutet om förundersökning eller rättstvist pågår rörande andra fondförvaltare än Allra. Det är allmänt sett inte tillräckligt att i beslut som går parten emot bara hänvisa till den lagtext som är tillämplig, utan principen är att det ska gå att utläsa av beslutet vad som varit avgörande för utgången."
Processen fortsätter därmed och Pensionsmyndighetens juridikavdelning får nu återigen pröva flera tusen loggar och vara mer specifik om varför de eventuellt inte får lämnas ut.