EIOPA uppmanar Europas tillsynsmyndigheter att lägga stort fokus på att se till att försäkringsbolagen genom bland annat sina investeringserbjudanden agerar i kundernas bästa intresse.
I ett brev skickat till samtliga EEA-staters finansiella tillsynsmyndigheter beskriver EIOPA sin oro för försäkringsbolagens fondförsäkringar. Det är ett problem att många väljer fonder från förvaltare som ger störst provision, vilket ger upphov till stora intressekonflikter, skriver myndighetens ordförande Gabriel Bernardino i brevet.
Även om det här inte gäller i samtliga medlemsstater anser EIOPA ändå att arbetssättet är vida utbrett inom unionen. Myndigheten har analyserat 28 länder inom EEA och funnit risker med högre avgifter för kunderna, brist på information om de underliggande produkterna, olämpliga produkterbjudanden och försäljningssätt samt dålig avkastning.
Nu vill EIOPA ha ett mycket hårdare fokus på dessa områden från EEA-ländernas myndigheter. De ska framför allt se till att försäkringsbolagen strikt följer europeiska regelverk som Solvens 2 och det kommande, men försenade, IDD-direktivet.
"De nationella myndigheterna bör påminnas att både IDD och Solvens 2 har fastställda principer för försäkringsbolag som betyder att de måste agera i sina kunders bästa intressen. Reglerna täcker intressekonflikter, till exempel sådana som kan uppstå från finansiella incitament från kapitalförvaltare och från hur depå- och fondförsäkringar förvaltas. Att tillgångar inom fond- och depåförsäkringar förvaltas av en tredje part innebär inte att försäkringsbolagen är undantagna från dessa plikter", enligt brevet.
Nationella tillsynsmyndigheter bör därför inom ramen för sina uppdrag förklara för försäkringsbolagen vilka intressekonflikter som kan uppstå från kickbacks och hur de ska förhindra att det sker. Dessutom ska de vägleda bolagen i vilka metoder som kan användas för att förhindra att intressekonflikterna drabbar kunderna. Ett exempel som används är att pengarna från fondbolag återbetalas till kunderna.
Avslutningsvis ska myndigheterna se till att försäkringsbolagen har metoder på plats för urval, bevakning och kontinuerlig analys av förvaltare och underliggande fonder och bra metoder för att ersätta dessa. Metoderna måste också ses över regelbundet. En snabb reflektion är att de svenska försäkringsjättarna redan tagit till sig detta, eftersom ett flertal sett över sina utbud och bland annat beslutat att avsluta samarbetet med Solidar, vilket vi skrev om igår.
Brevet avslutas med att uppmana de nationella myndigheterna att skicka feedback till EIOPA om vad de gjort baserat på dessa krav och hur den inhemska marknaden utvecklats. Detta ska de skicka in inom sex månader från ikraftträdandet av IDD och PRIIPs.