Lobbyorganisationen Insurance Europe är starkt kritisk till EIOPA:s första utkast till de förslag som ska skickas till kommissionen för årets översyn av Solvens 2-regelverket.
I den omfattande responsen riktar Insurance Europe in sig på tjänstepensionsmyndighetens fokus på områden där inget uppdrag från EU-kommissionen givits, som ränterisk. Försäkringsorganisationen vill också att EIOPA funderar på om dess förslag gällande riskmarginaler överhuvudtaget är ekonomiskt rimliga och om vad den kumulativa effekten av sådana förslag kan få för branschen.
Tjänstepensionsmyndigheten har rapporterat att dess beräkningar innebär att branschen måste ha en riskmarginal på 210 miljarder euro, eller 45 procent av livförsäkringsbranschens totala kapitalkrav.
"Medan branschen redan argumenterat för att den här nivån är extremt överdriven och lämnat tekniska bevis för att rättfärdiga sin översyn, ser EIOPA inga förändringar," meddelar Insurance Europe och tillägger:
"Tyvärr verkar EIOPA inte ha tänkt igenom om de nuvarande riskmarginalnivåerna är rimliga eller överhuvudtaget möjliga samt i linje med det tänkta syftet med hela konceptet med riskmarginaler".
Här menar Insurance Europe att en analys om riskmarginaler måste komma från kommissionen och uppmanar EIOPA därför att fokusera mer på områden där myndigheten har mandat.
Att EIOPA även på eget initiativ och utan mandat analyserat kalibreringen för ränterisker ser Insurance Europe som en oroväckande utveckling. Den här frågan är relaterad till en större analys och får stort fokus för den mer övergripande översynen av Solvens 2 som kommer 2020. Därför ska ränterisken inte analyseras isolerat, menar Insurance Europe.
"Det är vår uppfattning att kommissionen hade goda skäl att inte ens inkludera frågan i sin ursprungliga "call for advice". Alla förändringar till räntor ska övervägas tillsammans och som del av 2020-översynen".
Försäkringsbranschen vill att EIOPA ger en samlad översyn av vilka effekter dess förslag får och inte analysera enskilda områden. Branschen anser också att EIOPA:s förslag drabbar tillväxten i Europa och att myndigheten därför bör informera kommissionen om effekterna av de tuffare kraven.