NYHETSARKIVET
26 jan 2018 12:02
Nu slipper politkerna sura pensionärer i valrörelsen
The devil is in the details brukar det heta och det är precis vad som är fallet när det gäller kommunernas tjänstepensioner med rötter i det gamla pensionsavtalet PA / KL.

När det bruttosamordnade avtalet skulle anpassas till den nya världen satt man med ett antal skrivningar om uppräkningar som följer av basbeloppsförändringarna.

Det är för övrigt något som även staten haft att hantera eftersom de gamla statliga avtalen är stöpta i samma form i en tid när allt fokus låg på prisstabilitet, alltså att pensionerna skulle garantera köpkraften.

Men i och med att det nya allmänna pensionssystemet skulle räknas upp med inkomstindex, alltså de genomsnittliga löneökningarna snarare än priserna, blev det problem, eftersom man då hade både inkomstindex och konsumentprisindex att ta hänsyn till.

Och om det ena steg och det andra sjönk så kunde det få effekten att de samordnade pensionerna sjönk.

Riktigt illa blev det i och med konstruktionen med balanseringen i inkomstpensionen där uppräkningen, räntan i systemet, hölls tillbaka för att bringa det systemet i balans.

På den statliga sidan har parterna, Arbetsgivarverket och facken, tagit skeden i vacker hand och i avtalen sett till att man följer samma indexeringsmått, alltså inkomstbasbeloppet. På kommun och landstingssidan har man, troligen av ekonomiska skäl, behållit den dubbla styrningen.

- På kommunsidan har man inte bara ett basbelopp att följa utan ibland är det tre olika som man ska räkna med, vilket gör att det blir väldigt krångligt. Kommunerna borde göra som man gjort på staten och dessutom sett till att skapa en garanti som gör att situationer som den som nu uppstått inte inträffar, säger Pensionsdoktorn Bång-Berit Norén, tidigare pensionschef i Stockholm till Pensionsnyheterna.

Hon tillstår att inte ens hon var på det klara med de här effekterna och har själv haft problem att räkna på pensionerna, något som säger en del om hur svårt det måste vara att tolka avtalen.

Men de problemen är nu ur världen för pensionärerna, åtminstone för 2018. Och att SKL så snabbt tar upp plånboken måste vara en rejäl gåva till framför allt socialdemokraternas valstrateger. Här hade man ju genomfört skatteförändringar och krattat manegen med höjda bostadstillägg för att se till att få med pensionärerna på vägen mot röstbåsen dör de skulle lajka regeringen.

Då kommer en kris från ett helt oväntat håll via ett antal nästintill obegripliga paragrafer i ett urgammalt pensionsavtal. Men, genom en miljard till 150 000 80-plussare så kan valrörelsen inledas utan protester från pensionärerna och deras organisationer.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907