Många tjänstepensionssparare betalar för efterlevandeskydd trots att de inte behöver det. Effekten kan bli att den egna pensionen blir lägre och det kan vara upp till sex procent sämre under sparandetiden, visar en ny rapport från Pensionsmyndigheten som släpptes idag.
Myndigheten har gjort en analys som visar att mycket tyder på att många saknar tillräckliga förutsättningar för att kunna fatta medvetna beslut om efterlevandeskydden. Att många betalar för efterlevandeskydd fast de inte behöver, har att göra med att många tjänstepensionsavtal har det som förval när det tecknas.
"Rapporten visar att så många som fyra av tio inom statlig sektor saknar förmånstagare, drygt tre av tio bland privatanställda tjänstemän, en av fyra inom kommunal sektor och knappt en av tio bland privatanställda arbetare", enligt rapporten.
En annan aspekt som gör det svårt att ta medvetna beslut är också att skyddet skiljer sig åt mellan olika tjänstepensionsavtal och om man jobbat i flera branscher.
Pensionsmyndigheten säger därför i rapporten att ett förvalsalternativ utan återbetalningsskydd är att föredra.
"Det bästa för de flesta vore om återbetalningsskydd, som skyddar tjänstepensionskapitalet, inte var förvalt så är också de flesta tjänstepensioner utformade. Men oavsett om ett återbetalningsskydd bör vara förvalt eller inte är det lättare för pensionsspararen och pensionären att fatta medvetna beslut om förvalsalternativet är detsamma oavsett avtalsområde. Det ger likartade valsituationer för såväl pensionssparare i olika avtalsområden som för pensionssparare som under arbetslivet byter avtalsområde", säger Pensionsmyndighetens analytiker Erik Ferm i en kommentar.
Kommentaren kan ses som en uppmaning till avtalsparter och utbetalare att försöka finna en standard över avtalsgränserna.
Många gånger omfattas spararna också av andra skydd och kanske inte behöver efterlevandeskyddet. Den allmänna socialförsäkringen skyddar efterlevande och alla som har tjänstepension har automatiskt en tjänstegrupplivförsäkring.
Det är särskilt nödvändigt att se över sin ekonomi och efterlevandeskyddet inför pensionsinträdet, menar Pensionsmyndigheten. Socialförsäkringens skydd till efterlevande upphör då och det går inte längre att välja ett återbetalningsskydd när tjänstepensionen väl börjat betalas ut.
"Kostnaden för återbetalningsskyddet blir dessutom betydligt dyrare med åldern och kan ofta sänka pensionen med 10 procent eller mer efter pensionsinträdet", skriver Pensionsmyndigheten i rapporten.