De negativa konsekvenserna av förtidspensioneringar är så stora att man bör vara försiktig med att bevilja nya förtidspensioner innan man först uttömt alla andra möjligheter som står till buds. Förtidspension är nämligen ett säkert sätt att försämra hälsan.
Den slutsatsen kan man dra av en avhandling om förtidspensioneringar som lades fram vid Uppsala Universitet den 6 november. Avhandlingen har gjorts av Thorne Wallman, som vid sidan av sin forskning arbetar som allmänläkare i Eskilstuna.
Hans avhandling visar att förtidspensionärer använder mer vårdresurser än andra vid samma sjukdom, upplever en sämre livskvalitet och har högre dödlighet.
Avhandlingen visar att ackumulerade sjukskrivningsdagar under ett år är det bästa måttet på risk för framtida förtidspensionering. Dock krävdes 250 sjukskrivningsdagar under ett kalenderår för att nå upp till 50 procents sannolikhet för förtidspension och närmare 360 dagar för 80 procents sannolikhet.
Långtidssjukskrivningar och förtidspensionering (numera aktivitets- och sjukersättning) är ett medicinskt och samhällsmedicinskt problem i Sverige. 550 000 personer är förtidspensionärer (10 procent av arbetskraften) och närmare 200 000 (4 procent) är sjukskrivna.
- Det innebär stora kostnader för samhället och de medicinska effekterna av förtidspension osäkra, säger Thorne Wallman, i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.
Det är ännu oklart om de negativa konsekvenserna av förtidspensionering är en effekt av den bakomliggande sjukdomen eller om de är orsakade av andra faktorer, till exempel förlust av den del av det sociala nätverket som fanns på arbetsplatsen eller andra isoleringseffekter.