På Swedbanks pensionsseminarium i veckan diskuterades även premiepensionssystemet med stort fokus på den planerade omstöpningen.
De 30 punkterna som Pensionsmyndigheten tagit fram och som är en del av Pensionsgruppens pensionsöverenskommelse är huvudsakligen okontroversiella, säger moderaternas representant Lars-Arne Staxäng, men tillägger att man nu måste vänta på remissinstansernas kommentarer.
- Vi borde ha gjort det här för länge sen. Jag är en försvarare av PPM men blir förbannad över att man kunde "greja" i systemet, säger han.
Kraven som kritiserats är som bekant de som har med fondernas förvaltningskrav att göra, att deras förvaltning inte får överstiga en viss andel inom PPM samt att de ska ha en viss historik innan de kan vara med på fondtorget. Bättre hade varit att titta mer på fondbolagen och deras agerande istället för att ha de här "kantiga måtten som skjuter sönder systemet", sa Fondbolagens förenings vd Fredrik Nordström.
- Man ska veta att Pensionsmyndigheten inte ställt frågor förrän 2016 men då var problemet redan etablerat. Det har saknats tillräcklig tillsyn i systemet helt enkelt, sa Nordström.
Pensionsmyndighetens ordförande Göran Hägglund sa att man varit tvungen att tänka om på grund av det som hänt den senaste tiden.
- Pensionsmyndigheten har inte varit bestyckad att driva en klappjakt på busar men vi har varit tvungna att tänka om. Det kan vara så att kravet är lite trubbigt men syftet har aldrig varit att minska fonder utan att skapa ett tryggare system för sparare, sa han.
Nordström kallade dock 50-procentskravet ett hafsverk och sa att det inte har någon koppling till konsumentskyddet.
- Det håller jag inte med om, men de här 30 punkterna är en del av ett mer solitt framtida pensionssystem, sa statssekreterare Therese Svanström Andersson i en replik.