Skandias återbäring till kunderna förra året uppgick till 22 miljarder kronor. En hög återbäringsränta var en av anledningarna till att försäljningen under 2017 ökade med 19 procent, enligt bolagets årssiffror.
Totalavkastningen för den traditionella förvaltningen sjönk jämfört med året innan, från 8,2 procent till 6,6 procent förra året. Trots det ses det som en hög avkastning och det som bidrog mest var aktieportföljen.
"Vår aktieportfölj steg med över 15 procent och stod för nästan två tredjedelar av totalavkastningen. Vi gynnades särskilt av våra stora aktieinnehav i tillväxtmarknader som steg nästan 25 procent under året. Vi har också sett en stark utveckling för våra onoterade aktieinnehav. Avkastningen i private equity-portföljen blev drygt 10 procent och bidrog med en procentenhet till totalavkastningen i portföljen", säger koncernchefen Frans Lindelöw.
Trots oron på den svenska bostadsmarknaden påverkades inte avkastningen i Skandias fastighetsportfölj negativt. Där var avkastningen 12 procent.
"Våra innehav i fastigheter utgör drygt 11 procent av livportföljen. Det är en strategisk tillgång som har utvecklats mycket bra under de gångna åren och har även bidragit med riskspridning. Om oron på den svenska bostadsmarknaden fortsätter under 2018 är vi naturligtvis inte immuna. Vi har dock valt att sprida våra investeringar i fastigheter både geografiskt och mellan kommersiella lokaler och bostäder, vilket minskar portföljens känslighet", säger Frans Lindelöw.
Idag meddelade Skandia också att kvalitetsgranskningen av fondutbudet färdigställts vilket innebär att över 500 fonder försvinner från fondtorget.
"Vi satsar genomgående på högre kvalitet i fondutbudet för att kunderna enkelt ska kunna välja rätt fonder. Framöver kommer Skandia att erbjuda fonder som vi bedömer ha gynnsamma förutsättningar att avkasta över genomsnittet för jämförbara fonder. För att granska prisvärdheten analyserar vi fondernas avgiftsstruktur samt hur aktiv och bra förvaltningen är", säger Lindelöw.
Försäljningsökningen under året beror också på en hög inflyttning av kapital till företagsförsäkring i kombination med stark privatförsäljning. Men privatförsäljningen mattades av under andra halvåret på grund av införandet av premietak för Skandias traditionellt förvaltade kapitalförsäkring och avvecklingen av strukturerade produkter.
Koncernens förvaltade kapital uppgick till 653 miljarder kronor. Solvensgraden är 173 procent jämfört med 167 procent vid slutet av 2016.
Inbetalda premier uppgick till 42,8 miljarder kronor för koncernen varav premier för traditionell förvaltning på den svenska marknaden uppgick till 24, 2 miljarder.