NYHETSARKIVET
16 feb 2018 12:11
Folksam Livs totalavkastning minskar
Folksamgruppen lämnar idag sitt bokslut för 2017 och det visar sig att totalavkastningen minskat från föregående års 8,4 procent till 4,2 procent.

Det framgår också att de kollektivavtalade tjänstepensionerna och framför allt dotterföretaget KPA Pension bidrog mest till hela gruppens tillväxt inom den totala premievolymen. Under året växte Folksamgruppens totala premievolym med sex procent till 50 miljarder kronor, enligt bokslutskommunikén.

- Vi hade ett bra år med stark tillväxt, mycket på grund av tjänstepensioner och tillväxt från Folksam LO och KPA Pension. Samtidigt har vi också lyckats hålla kostnaderna nere. När det gäller avkastningen så brukar vi titta på alla våra innehav utifrån att de ska ge ett bra resultat över tid. Svenska börsen har gått starkt under förra året men vi är storägare i Swedbank som haft en lite sämre kursutveckling förra året än tidigare, men vi är nöjda med totalavkastningen vi uppnått över tid, säger Folksams CFO Jesper Andersson till Pensionsnyheterna.

Folksam behåller sin ledande ställning på totala premier inom livförsäkring men meddelar samtidigt att marknadsandelen minskat något från 15,4 procent till 14,7 procent.

- Vi har avvecklat en del samarbeten med våra förmedlare och det påverkar inflödena till livförsäkringar. Samtidigt ser vi att premieinkomsten för Folksam Liv ökat från föregående år så utvecklingen är ändå positiv, säger Andersson.

Jämfört med 2016 års 9,8 miljarder i premier ökade inkomsten till 10,3 miljarder under förra året.

Det förvaltade kapitalet i Folksam Liv ökade också från 176 miljarder vid utgången av 2016 till 179 miljarder vid årsskiftet.

Koncernen fortsätter också sin satsning på gröna obligationer och ett mål om att investera ytterligare tio miljarder kronor i tillgångsslaget i år är satt. Det pratas mycket om svårigheter att hitta bra investeringar i sektorn och under gårdagens Terminsstart Pension så nämnde även Mats Andersson, som nyligen avslutade den statliga utredningen om gröna obligationer, att det finns ett utbudsproblem. Men Folksam har ännu inte märkt av detta, menar Andersson.

- Gröna obligationer blir allt mer populära och vi ser att allt fler investerare söker sig dit men vi har inte sett några svårigheter att hitta investeringar. Just nu ser vi inga problem att uppnå vårt mål om tio miljarder under 2018, säger han.

Anpassningen till regelverk har också påverkat Folksamgruppen under året och man förbereder sig också för ikraftträdandet av IDD i oktober. Tjänstepensionsregleringen som kommer under våren är man också nyfiken på, säger Andersson.

- Det har varit mycket arbete med anpassningarna till regelverk men vi kämpar på och ligger väl i fas. Det bidrar så klart mycket till kostnader för hela gruppen och därför är det viktigt att fortsätta med kostnadskontroller i övriga verksamheter, avslutar Andersson.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907