En uppstramning av regelverket och utvidgning av Pensionsmyndighetens kontrollfunktion är välkommet, men det ska inte ställas krav på förvaltare för avkastnings- och verksamhetshistorik. Inte heller bör det införas krav på att fonder ska ha 500 miljoner kronor i kapital och att Pensionsmyndighetens andel inte ska överskrida 50 procent, skriver Konkurrensverket i sitt remissvar.
"Konkurrensverket anser att det fortsatt bör finnas ett brett utbud av fonder för att matcha olika typer av pensionssparares skilda preferenser. Medvetna konsumenter och kundrörlighet är bägge viktiga förutsättningar för en väl fungerande konkurrens på en marknad, vilket i sin tur främjar prispress och produktdiversifiering. Dessutom bör fondbolag som önskar delta i premiepensionssystemet med sina fonder fortsatt kunna träda in på ett enkelt sätt med så få etableringsbegränsningar som möjligt (undantaget begränsningar som behövs för att fullgöra ett tillräckligt säkert system och konsumentskydd)", enligt yttrandet.
Verksamhets- och avkastningshistoriken försämrar konkurrensen och försvårar framför allt för nyetablerade aktörer. Historik underlättar "otvetydigt" kontrollen men ett sådant generellt hinder är inte proportionerligt och gör det svårt för nya aktörer att etablera sig på den privata marknaden, menar KKV.
Kravet på 500 miljoner kronor i förvaltat kapital drabbar också huvudsakligen små fondbolag. Ett sådant krav är mindre relevant för varje fond när de vanligtvis drivs integrerade i större förvaltade verksamheter. Mindre fondbolag kommer då inte kunna differentiera sina erbjudanden genom att erbjuda flera fonder, enligt KKV:s remissvar.
Förslaget om 50-procentskravet avstyrker Konkurrensverket eftersom det radikalt ändrar förutsättningarna för hela marknaden och premiepensionssystemet.
"Det köpstopp som kommer att tillämpas när taket överskrids medför en allmän rörlighetsbegränsning för konsumenterna genom att dessa, om de lämnar fonden ifråga, inte har möjlighet att välja tillbaka densamma vid ett senare tillfälle. Det kan ha avskräckande effekt för den som vill byta. För fondförvaltarna begränsar regeln incitamenten att vilja växa som är en förutsättning för konkurrens".
Vidare kritiserar KKV den bristande konsekvensanalysen i promemorian, som inte uppges uppfylla de krav som måste ställas vid en så pass genomgripande förändring av en marknadsreglering och den täcker inte heller konkurrenseffekterna.