NYHETSARKIVET
26 feb 2018 12:58
Stockholmare väljer oftare livsvarig utbetalning än andra
Länsförsäkringar har undersökt hur deras kunder väljer att ta ut sin pension och funnit stora regionala skillnader.

Att döma av resultatet verkar smålänningar i Jönköpings län, Stockholmare och Skåningar tro på ett långt liv. Personer från de här länen väljer nämligen i större utsträckning än andra att ta ut sina privata pensioner eller tjänstepensioner livsvarigt, något som gäller omkring 40 procent av de försäkrade i de här landsändarna.

I andra änden av skalan finns smålänningar i Kalmar län och de som bor i Västerbottens län. Där är det 25 procent som valt livsvariga utbetalningar. Snittet för riket ligger på 35 procent, enligt undersökningen.

Tron på ett långt liv avspeglar sig även bland dem som valt temporära utbetalningar på 5, 10 eller 15 år. Här ligger Stockholmare i topp med ett genomsnitt på 7,25 år medan boende i Gävleborgs län i snitt ligger lägst med 6,55 år. De tre storstadsregionerna ligger alla över 7 års utbetalningstid, enligt undersökningen.

- Pensionen ska du leva på resten av livet och därför måste du tänka långsiktigt. Många väljer bort den livsvariga utbetalningen eftersom man vill ha pengarna medan man fortfarande är pigg eller så vill man ha så lite förändring som möjligt mot när man arbetade. Samtidigt lever vi längre och blir allt friskare vilket talar för att pensionen behöver räcka länge och att längre utbetalningstider är att föredra, säger Tua Holgersson, vd Länsförsäkringar Fondliv, till Pensionsnyheterna.

Undersökningen visar hur läget är i Länsförsäkringars bestånd, men varför det ser ut som det gör vågar inte Länsförsäkringar sig på att slå fast.

- Vi har försökt att se på vad det kan finnas för anledningar till att vi ser så stora regionala skillnader som vi gör men har inte riktigt vågat att dra några slutsatser. Men faktorer som kan spela in är förstås vilken typ av arbete man haft och vilken lön man haft. Har man haft en låg lön och som följd en låg pension är det inte onaturligt att man väljer att ta ut sin ersättning på kortare tid för att få ekonomin att gå ihop, säger Tua Holgersson till Pensionsnyheterna.

Hon kommer själv från Gävleborgs län som är det län där man har en av de kortare utbetalningstiderna och gissar att det kan ha med den situation som råder på arbetsmarknaden i länet.

- Vi ser att man där har en annorlunda arbetsmarknad med högre arbetslöshet, många anställda i offentlig sektor som ofta inte har så höga löner, något som kan bidra till att det ser ut som det gör, säger hon.

Hon tillägger att människor i större utsträckning än tidigare kommer att ha kvar sina bolån efter pensioneringen, något som var ovanligt tidigare.

- Det ska bli intressant att se vilken utvecklingen blir när så många framöver kommer att gå i pension och ha sina bostadslån kvar, åtminstone i storstäderna. Det innebär att de kommer att vara beroende av en stabil inkomst efter pensionen, för att klara av att betala på sina lån. Så har det inte varit tidigare. Då har människor betalat av sina bostadslån innan de gått i pension men nu kommer en stor grupp som kommer att ha lånen kvar, säger hon.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907