Skandia har med hjälp av undersökningsföretaget Novus försökt att ta reda på hur människor väljer att placera inom PPM och vad de efterfrågar för stöd för att klara valen. Resultatet är nedslående.
Två av tre säger sig sakna tillräcklig kunskap för att kunna placera sitt premiepensionssparande för att få pengarna att växa. Särskilt illa ser det ut för kvinnor. Knappt en av fem kvinnor anger att de har tillräckligt med kunskap. De som saknar kunskap anser sig främst behöva kunskap om vad som möjliggör avkastning och lämplig risknivå. Många väljer fond efter historisk avkastning, vilket är ett svagt beslutsunderlag, påpekar Skandia.
"Premiepensionssystemet kräver kunskap om kapitalförvaltning som de flesta saknar. Den som inte har kunskap kan lätt göra fel val eller hamna i ickevalsalternativet AP7 Såfa som är en fond med mycket hög risk. Hög risk kan vara motiverad men man bör förstå vad det innebär", säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.
De som saknar kunskap anser sig främst behöva kunskap om vad som avgör framtida avkastning (51 %), följt av lämplig risknivå (33 %) och information om hur och var man gör ett aktivt val (31 %). Undersökningen visar också att det är risknivå (33 %) följt av avgift (30 %) och historisk avkastning (24 %) som avgör fondvalet för spararna. Fondens varumärke och förtroende är också en viktig faktor (16 %).
Värt att notera är att frågor som rör hållbarhet inte förefaller vara så viktigt för de tillfrågade pensionsspararna. Det är 12 procent av de tillfrågade som uppgör att detta varit viktigt för valet.
"Det kan tyckas förvånande att hållbarhet inte är viktigare men det är samtidigt svårt att avgöra skillnader i hållbarhet mellan olika fonder på fondtorget. Samtidigt förväntar sig nog många sparare att alla fonder har ett grundläggande hållbarhetsfokus och att det inte är något man ska behöva leta aktivt efter", säger Mattias Munter.
Frågan är nu om det behövs ett stort folkbildningsprojekt för att lära människor hur de ska bedöma sin risknivå eller om premiepensionssystemet i större utsträckning ska bli självstyrande och låta ickevalet ta över i ännu större utsträckning än hittills. Det är något som Pensionsgruppen nu funderar över och det ska bli intressant att se hur de väljer att balansera intresset av fria val mot det underskott av kunskap som framkommer i undersökningen.