Sjätte AP-fonden lyckades under fjolåret få en avkastning som blev mer än dubbelt så hög som den bästa buffertfonden AP 1 som avkastade 9,6 procent. Sjätte AP-fonden har dock en helt annan roll än de övriga fonderna och investerar främst i onoterade bolag, varför jämförelsen haltar.
Sjätte AP-fonden fortsätter hålla den höga investeringstakt som man beslutade om när en omställning av portföljen gjordes. Under 2017 har det gjorts investeringar värda 2,7 miljarder kronor direkt i onoterade företag och 4,7 miljarder i fonder, meddelas det i fondens årsredovisning.
De direkta investeringarna fördelar sig på nio bolag, där ett stort antal är så kallade medinvesteringar, där AP6 investerat i en fond och därefter investerat direkt i ett bolag med fonden. Fyra medinvesteringar gjordes med mångåriga samarbetspartnern EQT, enligt årsredovisningen.
Fondinvesteringarna fördelar sig på åtta olika fonder och alla är inom segmentet buyout, vilket innebär att man gått in i mogna bolag. Fyra av utfästelserna är nordiska och övriga fyra har en mer internationell bas.
Samtidigt har AP6 fått in fyra miljarder kronor under 2017 genom avyttringar av flera innehav, framgår det av rapporten.
"Det har varit ett bra flöde av attraktiva investeringsmöjligheter från befintliga och nya samarbetspartners, vilket har resulterat i många nya investeringar", säger vd Karl Swartling i vd-ordet.
Årets nettoresultat för Sjätte AP-fonden uppgick till 3,5 miljarder kronor, dubbelt så högt som förra året. Det innebär en nettoavkastning på 12,3 procent.
"Detta kommer av att de fonder och bolag som vi investerat i har haft en mycket stark värdeutveckling under året. Avkastningen på det kapital som är sysselsatt i dessa onoterade investeringar hamnar på rekordhöga 20,3 procent för året", säger Swartling och tillägger:
"Sett över de senaste fem åren har den årliga avkastningen på sysselsatt kapital varit 11,6 procent, vilket står sig väl i förhållande till medianen i den europeiska Private Equity-branschen."