NYHETSARKIVET
28 feb 2018 12:29
Finansiella företag tvingas till snabbare uppgiftslämning vid brottsutredningar
Varje år ställer brottsutredande myndigheter omkring 50 000 frågor till banker, värdepappersbolag eller kreditinstitut i samband med brottsutredningar. Myndigheterna i fråga är Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Tullverket, Kustbevakningen, Säkerhetspolisen och Åklagarmyndigheten och andra myndigheter som utreder brott där man behöver uppgifter som finansiella företag hanterar, till exempel rörande transaktioner eller tillgodohavanden.

Hittills har både efterfrågande myndighet och de finansiella företagen haft svårt att hitta en bra form för hur frågor ska ställas och hur svaren ska utformas. Regeringen har utrett frågan och i en promemoria från december 2017, som nu är under remissbehandling, föreslår man nu att reglerna stramas upp i de olika lagstiftningar som spelar in.

Här ska de brottsutredande myndigheterna ges föreskriftsrätt för hur uppgifterna ska utformas och lämnas in. Det är dock inte Finansinspektionen som ska lämna föreskrift eftersom FI är tillsynsmyndighet för företagen i fråga.

Regeringen vill förtydliga att uppgifterna alltid ska kunna lämnas i elektronisk form och att de finansiella företagen ser till att snabba på överlämningen. I regeringens promemoria skriver man att det emellanåt kan ta upp till två månader innan brottsutredare får ut begärda uppgifter.

Genom förtydliganden i de lagar som reglerar de finansiella marknaderna vill regeringen nu införa tydligare lagstöd för att se till att uppgifterna kommer in i rätt elektroniskt format och "utan dröjsmål". Till det kommer att man också ger sig på lagar som rör gränsöverskridande betalningar inte bara i utländsk valuta utan även i svenska kronor.

"Oregelbundenheten i svarstider försvårar för de brottsutredande myndigheterna att bedriva utredningar på ett effektivt sätt. Att det kan ta lång tid för en brottsutredande myndighet att få svar på en förfrågan är särskilt allvarligt i ärenden med behov av särskild skyndsamhet, såsom när misstänkta personer är frihetsberövade", skriver regeringen i promemorian vilket gör det lätt att associera till Allra och Falcon Funds.

De lagar som berörs på Pensionsnyheternas bevakningsområde rör bland annat lagen om värdepappersfonder, lagen om bank- och finansieringsrörelse, försäkringsrörelselagen och lag om förvaltare av alternativa investeringsfonder.

Lagändringarna ska träda i kraft den 1 december 2018 och kan enligt promemorian innebära "viss administrativ påverkan" på de berörda finansiella företagen. Men möjligen blir det lättare att utreda och lagföra de fula fiskar som härjar och har härjat på de finansiella marknaderna om förslaget klubbas i riksdagen.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907