Konkurrensen i Sverige fungerar bra, men det finns brister. Dit hör framför allt byggsektorn och bankmarknaden. Det framgår av rapporten "Konkurrensen i Sverige 2018" som Konkurrensverket lämnade till regeringen i mitten av februari.
Den omfattande genomgången avhandlar översiktligt även försäkrings- och pensionsmarknaden, där man tycker att konkurrensen har förbättrats på senare år:
"Sammantaget verkar konkurrensen på marknaden ha blivit bättre, vilket också framgår av att avgifterna generellt sett har sjunkit något. Konsumenternas priskänslighet förefaller dock fortfarande vara låg. Svårigheten att välja rätt fond ur värdeökningshänseende överskuggar ofta frågor om avgiftens nivå. Sannolikt styrs konsumenterna i högre grad av omedelbart synliga avgifter, som till exempel för rådgivning, än av de löpande osynliga avgifter som dras från avkastningen. "
Man förklarar även hur Finansinspektionen och Konkurrensverket kan komma till så olika ståndpunkter när det gäller provisionsförbud. FI har ju föreslagit provisionsförbud men Konkurrensverket har inte hållit med, något som i rapporten förklaras av att man har olika utgångspunkter:
"Konkurrensverkets huvudfokus har legat på att öka konsumenternas möjlighet att välja och byta fonder medan Finansinspektionens fokus är att konsumenterna ska kunna göra välinformerade val. Dessa olika utgångspunkter återspeglas även i de bägge myndigheternas ställningstaganden i olika frågor, exempelvis inom premiepensionssystemet och vad gäller försäkringsmäklare."
Konkurrensverket oroas av att banker och försäkringsbolag med egen distribution skulle gynnas av ett provisionsförbud, något man vill undvika och skriver:
Banker och försäkringsbolag "kommer att gynnas till förmån för företag utan egen distribution (det vill säga mindre fondbolag). Detta eftersom mindre leverantörer utan eget distributionsnät är mer beroende av att kunna betala provisioner än de större aktörerna."
Konkurrensverket vill alltså ha mer att välja på för konsumenterna och tycker vidare inte att det finns anledning att till exempel begränsa valmöjligheterna inom premiepensionen.
Dessutom vill man se en utvidgad flytträtt på pensionssparande och bättre och enklare jämförelsemått som konsumenterna förstår och skriver:
"Sammanfattningsvis förespråkar Konkurrensverket att (
) lagstiftaren underlättar för konsumenter att köpa tjänster från flera olika aktörer, att flytträtten för sparande vidgas och skatteregler möjliggör att flytträtten kan utnyttjas (i kombination med reglerade avgifter, om avgifter över huvud taget ska förekomma i samband med flytt), samt införande av standardiserade mått på sådant som är svårt för konsumenten att jämföra (till exempel avkastning respektive avgifter på fonder)."