Mer i garantipension, höjt bostadstillägg och upp till 1 300 kronor per månad mer i pension för de pensionärer som har det sämst ställt. Det är några av effekterna av förslagen till ett förstärkt grundskydd i pensionssystemet som lämnades igår.
Men det blir ändringar i förslaget, säger Liberalernas ledamot i Pensionsgruppen Mats Persson till Pensionsnyheterna. Det finns alltid en risk att det genom förslagen blir mindre förmånligt att jobba längre, något som hela Pensionsgruppen varit överens om länge.
- Från Liberalernas sida ser vi sådana risker, att skillnaden blir för liten mellan den som arbetat hela livet och garantipensioner. Detta är ett exempelförslag. Det blir ändringar, vi kommer lyssna noga på vad remissinstanserna säger, säger han.
Även Moderaternas representant Lars-Arne Staxäng ser att risker finns men framhåller samtidigt att de som gynnas mest av förslagen behöver detta lyft.
- Självklart så är det en risk att skillnaden minskar mellan de som inte arbetat eller arbetat lite och de som arbetat heltid hela livet om man ökar grund grundskyddet. Men om man går in och ser hur skyddet är konstruerat, så ser man att det i huvudsak är endast ensamstående personer med mycket låga pensioner oftast över 80 år som kommer ifråga för denna höjning. Vi är helt överens att denna gruppen av pensionärer behöver ett litet lyft, där de flesta är våra fattigaste kvinnor. Däremot så är det också viktigt att tala om att förslaget också innehåller flera förslag för att göra det lönsammare för alla att jobba ett par år till. Det har till exempel varit ganska olönsamt för de som uppburit garantipensioner att jobba efter 65 år, säger han till Pensionsnyheterna.
Vad gäller återställningen av den allmänna pensionen till den ursprungliga nivån 18,5 procent från nuvarande 17,21 så meddelar båda ledamöterna att det inte finns något konkret förslag om det i nuläget. Staxäng tillägger dock att frågan ska tittas på längre fram.