I går eftermiddag kom alltså lagrådsremissen om försäkringsdistribution, alltså regeringens förslag till hur IDD ska passas in i svensk lagstiftning. I Lagrådsremissen har regeringen i flera fall ändrat inställning. Detta efter att man fått hård kritik mot vissa av de förslagen. Det kanske mest kritiserade i den ursprungliga promemorian handlade om att man försökte använda sig av både MiFID 2 och IDD samtidigt.
Nu blir det inte så, något som bland annat följer av att generaladvokaten i det så kallade Mattssonmålet i EU-domstolen slagit fast att rådgivning inom ramen för en försäkring är att betrakta som försäkringsrådgivning, inte värdepappersrådgivning.
- Vi tycker att det är bra att regeringen i lagrådsremissen har tänkt om när det gäller gränsdragningen mellan IDD och MiFID 2 vilket innebär att all rådgivning inom försäkring är försäkringsdistribution och därmed faller under reglerna i IDD, säger Anders Johansson, Senior legal Advisor på SEB, till Pensionsnyheterna.
Han påpekar att om man, som regeringen ursprungligen föreslog, behövt ta hänsyn till båda regelverken hade hamnat i en närmast orimlig situation eftersom reglerna visserligen var lika men rent praktiskt hade lett till mycket stora administrativa problem.
Då hade man nämligen först behövt bedöma behovet hos kunden och därefter skapa ett underlag för om produkten var lämplig för kunden genom en lämplighetsbedömning. Om man gav råd om till exempel en fondförsäkring skulle man därefter ge sig in i en bedömning av de enskilda fonderna i försäkringen i och med att det då skulle vara fråga om korsförsäljning, alltså både värdepapperstjänster och försäkring. Då skulle man även tvingas göra en lämplighetsbedömning av detta. Alla dessa moment skulle då behöva dokumenteras.
- Kunderna skulle knappast ha förstått mer för att man gjort fyra olika lämplighetsbedömningar. Det var ju orimligt och därför tycker vi att det är bra att man ändrat sig på den här punkten och nu gör tydlig åtskillnad mellan IDD och MiFID. Det förenklar för branschen och det är bra för våra kunder, säger Anders Johansson.
På SEB är man också mycket nöjd med att de nya reglerna som följer av IDD bara träffar nya avtal, inte gamla. Det betyder att man inte behöver gå tillbaka och till exempel skapa ny rådgivning för alla gamla avtal.
- Det är bara om det sker en ny rådgivning eller om man ändrar i avtalet som vi behöver ta in det nya regelverket. Det är en stor förenkling och vi behöver inte gå igenom alla gamla avtal, något som skulle ha varit ett närmast oändligt jobb, säger Anders Johansson.
Även om han ännu inte läst alla de 523 sidorna i lagrådsremissen är han nöjd med den skrud som lagstiftaren nu klätt EU-reglerna i, även om han inte är särskilt förtjust i att Sverige valt att ägna sig åt goldplating, alltså gå längre än direktivet, i och med att man även låter tjänstepension träffas av de strängare reglerna för försäkringsbaserde investeringsprodukter i IDD.
- Det gillar vi inte. Men däremot är det bra att regeringen nu ger oss ytterligare ett år på oss att införa de nya reglerna för tjänstepension, säger han.
Anledningen till det är att vissa bolag redan har långtgående planer att ombilda sig till tjänstepensionsbolag. För att de, till exempel Alecta och AMF, inte först ska göra de förändringar som krävs för att uppfylla kraven i IDD och bara något år senare göra de anpassningar som krävs för att uppfylla det kommande IORP-regelverket.
Men trots att Anders Johansson tycker att mycket av det som förändrats i regelverket har blivit bra så tycker han ändå att man inte lyckats lobba hela vägen fram när det gäller bankerna som arbetar som anknutna försäkringsförmedlare. Det kommer nämligen att innebära att de kommer att behöva ansöka om egna förmedlingstillstånd, eftersom de distribuerar försäkringsbaserade investeringsprodukter, alltså fond- trad- och depåförsäkringar. Det kan bli administrativt betungande.
- Vi är glada att man har tagit bort det tidigare kravet på att banker skulle tvingas ha en ansvarsförsäkring när de är anknutna försäkringsförmedlare till försäkringsbolag, men vi hade gärna sluppit kravet på förmedlingstillstånd, säger Anders Johansson.