Collectum har ännu inte släppt hela rapporten med de nya priser som man fått i ITP-upphandlingen. Och att göra jämförelser bakåt mot tidigare upphandlingar blir svårt eftersom ett krav i den här upphandlingen var att man redovisar det som kallas "Årlig avgift". Det är ett mått som inkluderar alla kostnader, alltså även de avgifter som fonder tar ut på fondbolagsnivå för att sköta fonden.
Danica Pension, som var ett av de bolag som kom med igen, har fortsatt att erbjuda Danske Invest Global Index, som är Danicas entrélösning "Danica Total". Den har en fondförvaltningsavgift på 6 punkter men räknat som total årlig avgift landar man på 19 punkter, alltså 0,19 procent. Om man jämför det med det pris man haft på den fonden tidigare så betyder det att man gått ned med 5 punkter. Tidigare har den kostat 24 punkter, räknat på samma sätt.
- Det här nya sättet att räkna har gjort det svårare för oss att välja ut fonder att offerera men vi tycker att det är ett bra system. Det ger ju en mer rättvisande bild för kunden eftersom det är vad han eller hon faktiskt får betala, säger Stefan Sudra på Danica till Pensionsnyheterna.
Den dyraste fonden i Danicas urval är Didner & Gerges aktiva Globalfond som Danica erbjuder för 63 punkter. Det betyder att den blir en procentenhet billigare att placera i via ITP jämfört med att köpa den "på gatan" då listpriset är 1,62 procent, enligt Morningstar.
Enligt Stefan Sudra har det varit svårt att välja ut fonder till upphandlingen i och med att parterna krävt att få historisk avkastning på 3, 5 och tio år. Det har gjort det svårt att hitta fonder som lyckats bra i samtliga perioder.
- Tidigare har det varit enklare eftersom man kunnat "titta i facit" på ett enklare sätt. Men vi uppfattade i våra samtal med upphandlarna att de tyckte att vi hade en stark offert och det har vi nu fått ett kvitto på, säger Stefan Sudra.
Pensionsnyheterna har även varit i kontakt med Swedbank, Movestic och Handelsbanken men de avvaktar med att lämna information i nuläget.