Igår presenterade regeringen en ny promemoria om förändrad lagstiftning för pensionsstiftelser. Det här betyder nu inte att regeringen bestämt sig för att göra om hela Tryggandelagen utan promemorian har främst tillkommit för att anpassa svensk lagstiftning till EU-rätten och då specifikt för det kommande Iorp-direktivet för tjänstepensioner.
Men av Sveriges drygt 1600 pensionsstiftelser berör förändringarna i huvudsak bara de 75 pensionskassor som ska bli tjänstepensionsinstitut. De ska ombildas till försäkringsföreningar eller likvideras före 1 juli 2019, då deras "laglösa" övergångsperiod löper ut.
Tryggandelagen, som började gälla 1968, har många gånger varit föremål för diskussion om modernisering men politikerna har nöjt sig med att fila i kanterna, snarare än att ersätta den med en ny lag.
"Inte heller denna promemoria tar ett helhetsgrepp på tryggandelagens utformning. Syftet med promemorian är att inom ramen för tryggandelagens befintliga struktur föreslå nya och ändrade regler med anledning av förändrade EU-regler på tjänstepensionsområdet", står det i promemorian.
Det blir dock en del ändringar för stiftelserna framför allt när det gäller företagsstyrning och riskkontroll. Man gör till exempel en ändring som gör att en styrelses samlade kompetens ska bedömas i grupp. Det ska alltså inte behövas att varje ledamot i en styrelse enskilt ska ha rätt erfarenheter och kompetens, vilket alltså är en mildring av kraven.
Man lägger även till krav på riskhanteringssystem, internkontrollsystem och en internrevisionsfunktion, något som definitivt lär öka de administrativa pålagorna för pensionsstiftelserna.
Mycket av det som ska gälla i framtiden känns igen från IORP och Solvens 2, där stiftelserna kommer att få likartade regler och till exempel ha ersättningpolicies, upprätta och följa investeringsriktlinjer.
Man lägger också en del kvalitativa krav på stiftelsernas placeringar och skriver in att förvaltade tillgångar alltid ska vara "identifierbara och åtkomliga för stiftelsen". Dessutom ska de vara "lämpliga med hänsyn till behovet av säkerhet, kvalitet, likviditet och lönsamhet."
Dessutom ska placeringar till övervägande del göras i noterade tillgångar. Om stiftelsen väljer att köpa onoterade tillgångar ska dessa hållas på "aktsamma nivåer".
Och om det skulle finnas intressekonflikter att beakta vid investeringar så ska de, enligt promemorian, endast göras om det sker i de förmånsberättigades intresse.
I lagen vill man även skriva in krav på att arbetsgivaren ska lämna information till de förmånsberättigade om villkoren för pensionerna och deras värdeutveckling, utbetalningsalternativ inför pensioneringen samt ett årligt individuellt pensionsbesked.
Nytt är även att man kommer att skapa en ny kategori för stiftelserna beroende på antal destinatärer. Hittills har det funnits en grupp med färre än 100 och en grupp för de som är större än så. Nu ska det dessutom fixas till en kategori för dem som har fler än 14 och färre än 100 destinatärer.
De nya reglerna ska börja gälla den 13 januari 2019, enligt promemorian.
Promemorian går att läsa i sin helhet
här.