Igår kunde vi berätta om tidsplanen för den kommande regleringen om hur tjänstepensionsdirektivet ska införas i svensk lagstiftning. Den promemoria som beretts i regeringskansliet har haft en minst sagt utdragen process men ska nu komma under våren.
Planen är då att den nya lagstiftningen ska vara på plats i april 2019, alltså efter EU:s deadline som är satt till den 13 januari 2019.
Vi konstaterade då att det kommer att bli kort om tid för bolag som vill ombildas till Tjänstepensionsföretag då de kommer att få kort anpassningstid på sig för att klara av den nya formen av reglering, som för övrigt även ska innehålla nya tillämpningsföreskrifter som ska meddelas av Finansinspektionen.
Men nu har redaktionen gjorts uppmärksam på att vi missat att det faktiskt ska finnas övergångsregler som gör att det fönster som öppnas för ombildning kommer att stå öppet till den 31 december 2022. Det gör att det inte blir så bråttom som vi skrev i går.
Det finns ju en övergångsregel i försäkringsrörelselagen från stora delar av Solvens 2-regleringen fram till den 31 december 2019 för "optionsföretagen", alltså de som kan välja regleringsform. Tanken är att en liknande regel ska införas i IORP 2 med en möjlighet till förlängning av den regeln, som längst till 31 december 2022. Det lär minska hetsen.
Men trots att man får tid på sig för att bestämma sig för om man vill ombilda sig till tjänstepensionsföretag eller inte, så är man inte helt nöjd med den utdragna processen från branschens sida. Och många bolag har ju ansett det onödigt med ett "fönster" för att byta från Solvens 2-reglering till IORP 2. De tycker att fönstret borde stå öppet för jämnan.
- Att byta regleringsform är ingenting som man gör bara för att det är kul. För att kunna fatta beslut om man ska göra bytet måste vi ju ha underlag för att kunna ta ställning till om vi ska byta eller inte. Jag tycker att det är tråkigt att en så otroligt viktig fråga som den om fönstret ännu inte är löst, säger Charlotta Carlberg, compliancechef på Folksam Liv, till Pensionsnyheterna.
Och Johan Lundström, chefsjurist på Svensk Försäkring, tycker att processen är rättsosäker, även om det finns övergångsregler för införandet av det "massiva nya regelverket" och säger:
- Om regeringen ska besluta proposition om tjänstepensionsreglering i januari 2019 så torde riksdagens beslut komma i mars samma år. Och därpå myndighetsföreskrifter från Finansinspektionen. Därefter ikraftträdande påföljande månad, om än med vissa övergångsregler. Och dessa förutsättningar alltså i förhållande till ett massivt nytt regelverk som kräver omfattande strategiska överväganden i de berörda företagen. Det är självfallet helt oacceptabelt ur ett rättssäkerhetsperspektiv, säger Johan Lundström.