Den 13 mars lämnade regeringen en proposition till riksdagen som innebär att telefonförsäljare måste få ett skriftligt godkännande av kunden för att ett avtal ska gälla.
Regeringen anser i motiveringen att konsumentskyddet vid telefonförsäljning visat sig vara otillräckligt, något som lett till att konsumenter felaktigt påstås ha ingått avtal eller att de ingår avtal utan att de förstår avtalets innebörd.
För att ingå ett giltigt avtal ska det krävas att konsumenten efter telefonsamtalet skriftligen accepterar näringsidkarens anbud. Om en näringsidkare levererar produkter eller utför tjänster trots att det inte finns något giltigt avtal, ska konsumenten inte vara betalningsskyldig för dessa.
Men nu anser Svensk Försäkring - i likhet med distansförsäljarnas organisation Kontakta och flera andra intressenter som berörs av den nya regleringen - att riksdagen bör justera ikraftträdandetidpunkten så att företagen får rimligt med tid på sig för de ändringar som behövs i verksamheterna. Som korten nu ligger ska de nya reglerna börja gälla den 1 september 2018 och det är på tok för snabbt, enligt organisationerna.
- Vi har i många sammanhang uppmärksammat att regeringen ger de som berörs av ny lagstiftning på tok för korta anpassningstider. Den proposition som överlämnades till riksdagen den 13 mars kan bli beslutad kring midsommar och det gör att det blir extremt kort anpassningstid från full kännedom om de nya verksamhetsförutsättningarna tills de ska vara genomförda i verksamheterna, säger Johan Lundström, chefsjurist på Svensk Försäkring, till Pensionsnyheterna.
Han påpekar bland annat att det kan handla om att man måste överväga försäljningskanalerna, utbilda telefonförsäljare, hitta tekniska system för elektroniska underskrifter och upparbeta nya rutiner, något som kan ta mer tid än de få veckor som lagstiftaren erbjuder.