Finansinspektionen har ju längtat efter att den oberoende rådgivningen ska ta fart och därmed göra att intressekonflikterna vid provisionsfinansiering minskar. Än så länge har det dock inte varit någon strid ström av rådgivare som velat ta plats och lämna oberoende råd mot arvode.
Risken finns att det kan bli än svårare att få fler att välja den vägen. Detta sedan den italienska skattemyndigheten valt att tolka EU:s momsdirektiv på så sätt att rådgivning vid förmedling av värdepapper ska vara en momsbelagd tjänst, något som gör att kunder som vill ha oberoende råd kan få betala 25 procent mer.
Men den tolkningen, som alltså kan få bäring på resten av Europa, ser inte ut att träffa förmedling av försäkring. De tjänsterna är ju momsbefriade enligt lag i Sverige. Besvärande blir då att momsfrågan kan komma att behandlas olika beroende på om rådgivningen regleras enligt MiFID 2 eller IDD.
Till saken hör att många av de tjänster som rådgivare erbjuder sina kunder inte alltid handlar om rådgivning utan till exempel juridiska tjänster. Dessa tjänster momsbeläggs då och det är bara ren förmedling som är momsfri när det till exempel handlar om att sätta upp pensionsplaner för företag.
I Sverige har den italienska tolkningen av EU:s momsdirektiv ännu inte fått några större effekter men i Storbritannien, som är på väg ut ur EU, är ilskan påtaglig.
Den finansiella rådgivaren Martin Bamford på bolaget Informed Choice säger så här till nyhetsbrevet PP Today:
"Det sista vi behöver från Europa är en skrivning som resulterar i en 20-procentig prisökning över hela marknaden för rådgivningstjänster".
Det italienska beslutet fattades i februari i år och det återstår att se vilka mått och steg som kommer att vidtas med anledning av det i Sverige. Skatterätten är ju nationell men däremot är momsfrågor något som hanteras konformt inom EU. Det gör att det kan bli 25 procent dyrare för den som vill köpa oberoende rådgivning även i Sverige.
Det kan i sin tur göra att färre kommer att se möjligheter med att öppna för oberoende rådgivning. Om tjänsterna i ett slag blir 25 procent dyrare kan det vara svårt att få kalkylen att gå ihop, åtminstone om man har planer på att sälja tjänster till privatpersoner, som inte kan lyfta av momsen.