NYHETSARKIVET
21 mar 2018 12:29
Hälften av spararna okunniga om pensionsavgifter, säger brittiska FCA
Brittiska finansinspektionen har gjort en undersökning om huruvida pensionskunder som fått råd inom sina premiebestämda pensionsplaner (defined contribution) är varse om hur mycket de betalar i avgifter. Det är de inte och man kan tänka sig att myndigheten hade velat se ett annat resultat än detta: 48 procent visste inte hur mycket och vad de betalade för inom sina pensionsplaner.

Siffrorna blir inte bättre för sparare som inte fått råd, enligt FCA:s senaste Data Bulletin.

Här framgår att 71 procent av de brittiska pensionsspararna med en premiebestämd plan inte är medvetna om kostnaderna. Inom åldersgruppen 45 till 54 år rör det sig om 61 procent men bland de som är lite yngre, 35 till 44 år är det 75 procent som inte är medvetna om vad det kostar att spara till pensionen.

I samma undersökning framgår att 49 procent inte valde aktivt var deras kapital ska investeras. Bara 16 procent valde aktivt medan 22 procent tog beslutet att placera i ickevalsfonden. Däremot visar det sig att 14 procent inte hade koll på huruvida de själva valde var deras pengar ska placeras eller inte, vilket tyder på ganska lågt engagemang inom premiebestämda pensioner, uppger FCA.

Det här är ju inte något problem som är isolerat till Storbritannien vilket vi sett genom åren även i Sverige, något som Finansinspektionen och AMF påpekat i rapporter om konsumentskydd respektive flytt av pension.

AMF:s rapport om flytt av tjänstepensioner visade att en fjärdedel inte visste att deras pension flyttats från AMF till en bank. Flyttarna brukar oftast ske från en traditionell försäkring till en fondförsäkring hos en bank. En tredjedel har i senaste flyttrapporten uppgett att de flyttat till en fondförsäkring trots att de föredrar den traditionella försäkringen.

I sin konsumentskyddsrapport har Finansinspektionen också uttryckt oro över att konsumenten allt befinner sig i ett informationsunderläge vid till exempel val av pension- och sparprodukter. Det stora utbudet och de svårutvärderade produkterna gör att många väljer helt olämpliga sparformer i förhållande till sina behov.

Frågan är om de nya regleringarna i MiFID 2 och kommande IDD med de mycket detaljerade kraven som läggs på finans- och försäkringsindustrin kommer att påverka konsumenterna eller om pensionssparande för alltid fortsätter att vara en lågintresseprodukt.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907