Regeringen har nu lämnat en proposition till riksdagen där man vill få stopp på de svängdörrar som man haft mellan regeringskansliet och näringslivet. Det finn sju talrika exempel på ministrar och statssekreterare som gått till motståndarsidan och få välbetalda jobb direkt efter att de lämnat regeringen.
Regeringen föreslår därför nu att det ska införas en karensperiod på som mest 12 månader innan ett statsråd kan hoppa över till den öppna marknaden.
I och med att man försämrar möjligheterna till försörjning för avgångna ministrar och statsråd med åtgärden så kommer man att ge dem ersättning motsvarande den tidigare lönen under de 12 månaderna. Den som varit med längre än ett år har rätt till avgångsvederlag under 24 månader, enligt den så kallade statssekreteraröverenskommelsen, som lämnas orörd i propositionen.
Från avgångsvederlaget ska avräknas pensions- eller arbetsinkomster från anställningar som är godkända av nämnden.
Förändringen innebär att staten tar på sig ytterligare kostnader för avgångna statsråd i och med att man begränsar arbetsmarknaden för dem, något som regeringen trots det bedömer är värt pengarna. Ersättningarna ska tas ur regeringskansliets anslag
Reglerna ska träda i kraft den 1 juli 2018, om riksdagen klubbar dem, vilket allt tyder på. Invändningarna från remissinstanserna har varit begränsade.