När Första AP-fonden publicerar sin nya ägarrapport framgår det att buffertfonden förra året röstade på 28 svenska och 629 utländska bolagsstämmor.
I särskilt fokus förra året stod Nordea tillsammans med bland annat Hexagon och Eltel. För Nordeas del var flytten av huvudkontoret det primära fokusområdet och Första AP-fonden var en av storägarna som röstade ja till förslaget.
"Det främsta skälet var att vi har förtroende för styrelsen som gjort övervägandet att en flytt är det bästa för Nordea och dess aktieägare. Nordeas avsikt att behålla en ägarledd valberedning och arbetstagarrepresentanter i styrelsen var också viktigt", säger Ossian Ekdahl, chef för aktivt ägaransvar på AP1.
I rapporten lägger man till att den stabilitet som uppnås genom att Nordea blir del av den europeiska bankunionen är viktig.
Buffertfondens hållbarhets- och miljöarbete ges också stort utrymme i rapporten. Till exempel beskrivs det nya samarbetet med Hermes Investment Management, som uppges ge Första AP-fonden större möjligheter att ta hänsyn till hållbarhet vid investeringar i globala företagsobligationer.
Mandatet till Hermes att förvalta den 3,3 miljarder kronor stora portföljen gavs i mitten av 2017. Den brittiska kapitalförvaltarens filosofi och process passar AP1 och high-yieldportföljen eftersom de ligger långt fram när det gäller integrering av miljöfrågor, samhällsansvar och bolagsstyrning, uppger portföljförvaltaren Tina Rönnholm i rapporten.
"De har ett branschledande, innovativt angreppssätt för att prissätta hållbarhetsrisker i termer av kreditrisktillägg", kommenterar hon.
Sedan 2015 mäter AP1 också koldioxidavtrycket för sin aktieportfölj, vilket uppges vara lägre än respektive jämförande börsindex och i ägarrapporten nämner man att man stödjer utvecklingen av nya alternativ för att mäta utsläpp.
"Mätmöjligheter finns redan i dag, men de är långt ifrån perfekta. Första AP-fonden bidrar på olika sätt till att metoderna fortsätter att utvecklas, men kan åstadkomma mer nytta genom att samarbeta med andra likasinnade. Önskvärt vore att måtten kunde omfatta hela livscykelperspektivet, exempelvis en stålbalks väg från att malmen tas upp ur gruvan till återanvändning eller skrotning. En sådan mätmetod väntas dock inte vara tillgänglig på flera år. Nuvarande mätmetoder ger också ytterst lite information om hur väl en portfölj är positionerad för en övergång till ett lågfossilt samhälle, vilket är central information för en långsiktig pensionsförvaltare som Första AP-fonden", påpekar AP 1 i rapporten.