NYHETSARKIVET
29 mar 2018 12:05
Striden om Deloittes obetalda faktura fortsätter
Allra och Deloitte fortsätter sin dispyt i tingsrätten om den obetalda fakturan för ett revisionsuppdrag. Turerna började i december när Deloitte stämde pensionsbolaget på 978 900 kronor exklusive moms. I samband med revisionsuppdraget genomförde Deloitte en utökad granskning mellan 31 januari och 24 februari, som man menar var "påkallad" och det är för detta man fakturerat Allra.

Pensionsbolaget kontrade i sin tur med en genstämning då Deloitte lämnade sitt uppdrag i förtid och byråns revision ansågs inte heller ha varit till nytta. Deloitte ger sig dock inte och har senast den 19 mars kommit in med en utförlig beskrivning av alla turer som ledde till att man hoppade av uppdraget som revisionsbyrå och anmälde Allra till Ekobrottsmyndigheten.

Revisionsbyrån skriver bland annat att den utökade granskningen genomfördes i god sed och i samförstånd med Allra. Den tidigare beräkningen av arvodet förutsatte att verksamhetens organisation och inriktning är stabil samt att förvaltningen i bolaget skötts på ett sätt som är "förenligt med tillämplig associationsrättslig lagstiftning och att revisionen inte leder till frågor som kräver ytterligare granskning".

Här upptäckte Deloitte dock att så inte var fallet och att beräkningarna till tidigare arvodet då saknar relevans, uppger byrån i sitt gensvar. I en utveckling av talan uppger Deloitte att revisionsklienter ofta begär fast arvode men att en revisor på grund av opartiskhet och självständighet inte får lämna ett fast pris utan reservationer. Revisorsinspektionens praxis är att det hela måste lämnas ett uppskattat värde, vilket kan justeras beroende på ändrade förutsättningar.

Det som ledde till de "ändrade förutsättningarna" är ny information som framkom i samband med bokslutsgranskningen för 2016 som krävde en utökad granskning, vilket omfattade avstämningar med Allra samt revisorerna i Allras dotterbolag. Här åsyftas de sju derivataffärer med Allras fonder som genererat vinster till Dubaibolaget utan att bolaget under 2016 haft intäkter från externa kunder. Revisorn i Allra Dubai var starkt ifrågasättande till affärerna och detta blev startskottet till en djupare genomgång, skriver Deloitte i sin talan.

Flera möten hölls med Allraledningen och Deloitte uppger att den utökade granskningen började visa att transaktionerna skulle kunna uppfattas som "oetiska och inte i fondandelsägarnas intresse". Därefter tog Deloitte kontakten med Karin Moberg, ordförande i Allras revisionsutskott, för att lämna detaljer om transaktionerna.

I mars 2017 avgick Karin Moberg själv ur Allras styrelse då hon saknade förtroende för Allras ägare och ledning och ansåg att de inte hade agerat för spararnas bästa. Det som föranledde hennes avgång var att huvudägarna ville riva upp ett blott två dagar gammalt beslut att anlita Catharina Lagerstam som granskare.

I genstämningen uppger Allra däremot att det arbete som Deloitte lagt ner överhuvudtaget inte lett till någon nytta, varför bolaget anser att arvodet ska vara noll kronor. Byrån hoppade även av sitt uppdrag i mars 2017 utan att redovisa resultatet. Dessutom vägrar den lämna ut de revisionsakter Allra sedermera begärt ut för att få något utbyte av arbetet. Därmed har revisionsbyrån inte försett sin huvudman med "något som helst resultat av arbetet som kommit Allra till nytta", framgår det av genstämningen.

Som skäl till varför revisionsakterna inte lämnas ut ges just avhoppet den 16 mars 2017. Här upphörde uppdraget som Allra-revisor och därmed anser Deloitte sig inte ha någon upplysningsskyldighet gentemot bolagen i Allrakoncernen, enligt en mailväxling mellan parterna som Pensionsnyheterna tagit del av.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907