Många remissinstanser klagade över att regeringen ville lägga in krav på information om hållbarhet för fonderna på fondtorget. Här ansåg många remissinstanser att detta blir svårt eftersom det inte finns någon entydig definition av vad som är hållbart och vad som inte är det.
Men regeringen tycker här att man bör se framtiden an med tillförsikt och påpekar att Sverige sedan 2015 har ett nytt mål för finansmarknadspolitiken, som innebär att det finansiella systemet ska bidra till en hållbar utveckling genom att finansmarknadernas aktörer ska beakta miljömässiga, sociala och bolagsstyrningsaspekter, alltså ESG-aspekter.
"I Sverige och internationellt sker en snabb utveckling när det gäller integrering av ESG-aspekter inom finansiell analys och förvaltning. Effekterna av hållbarhetsrelaterade händelser, t.ex. klimatförändringar, bedöms i allt större utsträckning få företagsekonomiska konsekvenser och ESG-integrering tillämpas därför av allt fler kapitalförvaltare som ett sätt att bedöma investeringens risk- och avkastningspotential."
Och kravet är ganska mjukt utformat och ska innebära en miniminivå och tjäna till att "inspirera och motivera fondförvaltare att beakta hållbarhetsarbete." Och den som helt struntar i hållbarhet "inte uppfyller villkoret", vilket innebär att ribban ligger lågt.
Regeringen tycker att det ska bli upp till Pensionsmyndigheten att utforma den närmare innebörden av villkoret i fondavtalen, något som myndigheten i sitt remissvar sa att man inte ville.