De nu föreslagna åtgärderna till nya lagstiftning är bara ett första steg för att få bättre hyfs på Premiepensionstorget. Det kommer mera, när Pensionsgruppens förslag för ett reformerat premiepensionstorg blir klart, något som dock kräver ytterligare en utredning som ännu inte tillsatts.
Det bör påpekas att Premiepensionssystemet utretts ett antal gånger redan, bland annat av Karl-Olof Hammarkvist som 2005 kom med utredningen "Svårnavigerat - premiepensionen på rätt kurs." Finansanalytikern Stefan Engström gjorde senare en idéskiss "Vägval för Premiepensionen" i maj 2013.
Premiepensionsutredningen "Fokus Premiepension" med ordförande Patric Thomsson kom i september 2016 med sin utredning som bland annat innehöll obligatoriska omval vart sjunde år, ett förslag som sågades av många av remissinstanserna.
Stefan Lundbergh har också lämnat en "förstudie om möjliga strukturella förändringar för ett tryggare och mer effektivt premiepensionssystem", en sorts kunskapssammanställning om vad man kan göra med systemet där han framför allt pekade på varför man hade premiepensionssystemet och vilka funktioner det skulle ha. Den släpptes i augusti 2017.
De skandaler som uppdagades på Premiepensionstorget ledde dock till krav på snabbare åtgärder varför Pensionsmyndigheten fick regeringens uppdrag att bidra med tekniska förändringar för att förbättra konsumentskyddet på fondtorget.
Förslaget som presenterades i juni 2017 omfattade omkring 30 olika förslag är de som nu ska omsättas i lagstiftning som bland annat innehåller förslag om avkastningshistorik, minsta förvaltat kapital, åtgärder för att förhindra telefonförsäljning och krav på hållbarhetsredovisning.
Det är dessa förslag som behandlas i lagrådsremissen. Strukturella förändringar kommer i steg två. Pensionsgruppen har ju tagit ställning för en större reformering av premiepensionssystemet genom en övergång till ett upphandlat fondtorg, något som man beskriver i sin överenskommelse om "långsiktigt höjda och trygga pensioner." Förslag om en sådan förändring kommer att lämnas efter att frågan utretts.
Det finns alltid en god anledning att utreda premiepensionssystemet, särskilt som politikerna bakom pensionsöverenskommelsen inte är riktigt överens om varför man har systemet och om det är bättre med stor valfrihet eller om det räcker med mindre. Och då går det alltid att fortsätta att utreda.