På skärtorsdagens eftermiddag lämnade regeringen sin lagrådsremiss om förändringar på premiepensionstorget. Den promemoria som föregått remissen har remissbehandlats och i lagrådsremissen bemöter regeringen remissvaren - och avfärdar de flesta. Dock har man, som vi tidigare nämnt, valt att avstå ifrån 50-procentskravet, alltså en lägsta andel kapital som förvaltas utanför systemet.
Regeringen gör tydligt att det finns allvarliga problem som behöver åtgärdas inom systemet och pekar på att man upptäckt flera fall av bedrägliga och även brottsliga beteenden från aktörerna på fondtorget.
Här nämner man till exempel att Pensionsmyndigheten under 2016 tog emot cirka 3 500 kundsynpunkter, varav drygt 1 300 synpunkter berörde fondtorget. Av dessa var det 1 119 klagomål och synpunkter som rörde rådgivning, förvaltning och fondförvaltare specifikt. Enligt Pensionsmyndigheten är det ett obestridligt faktum att pensionssparare utsätts för aggressiv och vilseledande marknadsföring.
Och regeringen håller med myndigheten och skriver så här:
"Det har visat sig att den nuvarande konstruktionen med ett öppet fondtorg skapar effektivitetsförluster och inte ger den trygghet som bör prägla en allmän pension. Mot den bakgrunden finns det anledning att nu ta ett större ansvar för utfallet och för de fonder som finns på fondtorget."
"Det är även rimligt att konstruktionen tar sin utgångspunkt i hur pensionssparare agerar och inte utifrån hur de borde agera. Premiepensionen är en del av socialförsäkringssystemet och trygghet bör därför vara i fokus för konstruktionen."