NYHETSARKIVET
14 nov 2008 12:14
Ombildat LF Liv kan ramla ur Collectum
Både Moderna Försäkringar och Länsförsäkringar Liv kan komma att ramla ur Collectum. Anledningen är att de två bolagen står inför stora förändringar, något som kan innebära att Collectum väljer att utnyttja sin kollektiva flytträtt.

I kollektivavtalet för den nya ITP-planen har parterna kommit överens om att det ska finnas både en individuell flytträtt för de anställda och en kollektiv flytträtt som kan användas av Collectum eller parterna. I avtalet står det bland annat:

”Om Collectum, efter ITP nämndens godkännande, säger upp administrationsavtal med en försäkringsgivare som meddelar ITP skall pensionskapitalet i ITP försäkringarna flyttas till annan försäkringsgivare för ITP. Detta sker enligt särskilda regler som fastställs av ITP-nämnden”.

Det här var något som skrämde många av bolagen som gick in i upphandlingen och som alltså riskerade att de skulle kunna förlora avtalet med Collectum och flytta pengarna.

Men parterna menade då att den här kollektiva flytträtten som bara skulle användas sparsamt och i händelse av stora förändringar i produktens utformning eller om bolaget skulle komma att göra stora förändringar genom till exempel ändrade ägarförhållanden.

För närvarande är Moderna Försäkringars moderbolag Modern Finance till salu och frågan är om det är en sådan typ av förändring som parterna avsåg i punkten 7.4 i förhandlingsprotokollet.

- Det kan vara ett sådant fall och vi har pratat om det, men det finns inget beslutsunderlag eller beslut om att göra några förändringar, säger Per-Olof Westerlund, ledamot i ITP-nämnden, till Pensionsnyheterna.

Han påpekar att Länsförsäkringars ombildning till vinstutdelande bolag också kan vara en sådan händelse som gör att man kan ompröva om produkten fortfarande är densamma som när man tecknade avtalet med Collectum.

- Som jag ser det så kommer ombildningen innebära att spararna får en annan avgiftsstruktur än vad de hittills haft. Under upphandlingen betraktade vi vinstdelningen som en avgift och när vi värderade anbuden la vi vinstdelningen ovanpå det avgifter som bolaget angav. Så vitt jag kan se bör det innebära högre kostnader för spararna, säger Per-Olof Westerlund.

Han tillägger att så länge man endast haft en omröstning om bolaget och inte verkställt ombildningen är det ingenting man kan ta upp men efter en eventuell ombildning kan det innebära förändrade förutsättningar som kan innebära att avtalet med Collectum kan sägas upp.

Per Nylund är jurist på Collectum, säger att när den kollektiva flytträtten kan komma i fråga är reglerat i de förmedlingsavtal som man tecknat med de olika bolagen men att dessa är sekretessbelagda. Han kan därför inte kan säga något om vad de innehåller.

- Självfallet följer vi löpande upp kommersiella förändringar som sker i de upphandlade bolagen för att säkerställa att de medel som arbetsgivarna tryggar i bolagen eller spararna sätter in, inte ska äventyras, säger Per Nylund, jurist på Collectum till Pensionsnyheterna.

Enligt Per Nylund kan initiativ till att granska ett bolag komma både från Collectum och ITP-nämnden.

- Det är vi som följer bolagen, men självklart gör vi vad ITP-nämnden säger till oss, säger han.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907