Nu föreslår Finansinspektionen nya krav på försäkringsdistributörer som ska ersätta de nu gällande föreskrifterna om försäkringsförmedling. Det ställs bland annat utökade krav på vad en ansökan om tillstånd ska innehålla, vilken kunskap och kompetens en försäkringsdistributör ska ha, interna regler för verksamheten, ersättning till anställda och vilken information distributören ska lämna till sina kunder.
Reglerna har även nya krav på försäkringsbaserade investeringsprodukter och vissa pensionsförsäkringar, meddelar FI i sin remisspromemoria.
De nya reglerna innehåller bland annat krav på att den som bedriver försäkringsdistribution ska ha genomfört ett kunskapstest med godkänt resultat samt krav på fortbildning och yrkesutveckling som ska omfatta minst 15 timmar per år och person.
När det gäller kompetenskrav så meddelar FI också att de nu gällande undantagen för anknutna försäkringsförmedlare inte överförs till de nya föreskrifterna då Finansinspektionen ser ett behov av att även dessa aktörer har en lämplig kompetens för den verksamhet som ska bedrivas.
När det gäller vilka ersättningar en försäkringsdistributör får ta emot föreslår FI regler som säger att en ersättning från någon annan än kunden inte är godtagbar om den skapar en intressekonflikt som medför att distributörens möjligheter att ta tillvara kundens intressen försämras.
Om ersättningar skriver FI vidare:
"De nu föreslagna reglerna hindrar inte en försäkringsdistributör från att ta emot ersättningar från någon annan än kunden så länge distributören hanterar sina intressekonflikter. Finansinspektionens uppfattning är dock att vissa typer av tredjepartsersättningar skapar så starka intressekonflikter att det i det närmaste är omöjligt att hantera dem. Det är till exempel fallet när storleken på de ersättningar som en försäkringsdistributör tar emot varierar väsentligt mellan olika produkter. En sådan ersättningsmodell skapar starka incitament för försäkringsdistributörer och deras anställda att rekommendera de produkter som ger bäst intjäning, snarare än vad som är bäst utifrån konsumentens behov och förutsättningar. Finansinspektionen bedömer således att de nu föreslagna reglerna medför att utrymmet för att ta emot den typen av ersättningar begränsas väsentligt."
Föreskrifterna föreslås träda i kraft den 1 oktober.
Därtill föreslår tillsynsmyndigheten även ändringar i föreskrifter om värdepappersfonder och i föreskrifter om alternativa investeringsfonder som inte har något samband med genomförandet av IDD. Här ställs nya krav på vilka åtgärder en förvaltare ska vidta när den lämnar råd om andelar i fonder inom ramen för sin fondverksamhet samt när förvaltaren tar emot medel med redovisningsskyldighet. AIF-förvaltare måste också kvartalsvis rapportera innehav för varje specialfond till Finansinspektionen.
Dessa ändringar ska börja gälla den 1 augusti.