Musiktjänsten Spotify är en av Skandias bästa investeringar någonsin för onoterade bolag och ger ett rejält tillskott i kassan för svenska pensionssparare. Så lyder en kommentar från Jonas Nyquist, Skandias chef för private equity och infrastruktur.
De senaste tio åren har livbolaget satsat hårt på teknikbolag och har investerat över 40 miljarder kronor i onoterat och byggt upp stora innehav i Spotify, iZettle och Klarna.
Storleken på vår livportfölj gör att vi kan vara mycket långsiktiga i våra investeringar, säger Jonas Nyquist, chef för området Private Equity och Infrastruktur på Skandia.
Vi började redan på 1980-talet investera i alternativa tillgångsslag och har skapat en mycket gynnsam position på marknaderna. Vi är ständigt ute och träffar förvaltare både i USA och Europa. Det, i kombination med Skandias starka varumärke och den avkastning vi har levererat, gör att vi har stora möjligheter att investera i nya attraktiva fonder. Det ena ger det andra. Och vinsterna hamnar i form av avkastning hos våra kunder, som i ett ömsesidigt bolag också är ägare, säger Nyquist i en kommentar.
Det är via riskkapitalbolaget Creandums fond II som Skandia är delägare i Spotify och har varit det sedan 2008. Det var den första institutionella finansieringen av musiktjänsten.
Ungefär tio procent av Skandias livportfölj på 430 miljarder kronor är placerat i fonder för onoterade bolag, något som enligt Nyquist lönat sig mycket då bolagets alternativa investeringar förra året avlastade 12 procent.
Snittavkastningen på Skandias investeringar i fonder för onoterade bolag som gjorts under de senaste 10 åren ligger på nästan 18 procent om året, vilket är över fyra procentenheter bättre per år än ett brett börsindex. Det motsvarar totalt åtta miljarder kronor mer än om pengarna hade varit investerade på börsen, säger Jonas Nyquist.