Vid dagens presentation av Folksamgruppens kvartalsresultatet framgick det att avkastningen gått ner något jämfört med förra året. Trenden är tydlig då andra pensions- och livbolag redovisat i princip samma sak för årets första tre månader. Frågan är om den period med lägre avkastning de alla varnat för det senaste året nu kommit. Till Pensionsnyheterna säger Folksams koncernchef Jens Henriksson att gruppens grundprincip är att avkastningen blir lägre framöver.
- Om det precis skett nu är svårt att svara på. Men vi har haft en hög avkastning tidigare och vi väntar oss en lägre framöver. Hur exakt vi kommer dit önskar jag att jag visste nu. Jag tror ändå att den typen av höga avkastningar vi sett fram till nu dröjer ett tag innan vi ser igen, säger han.
För att motverka detta har Folksamgruppen börjar titta på andra tillgångar och rört sig "lite mer uppåt på riskkurvan" genom att investera tillsammans med multilaterala utvecklingsbanker samt köpa mycket gröna obligationer.
- Då har vi sålt av amerikanska statsobligationer eller europeiska och svenska sådana för att köpa dessa. Då har vi gått upp lite på riskkurvan, ökat avkastningen och gjort gott samtidigt. Men det är risk som jag känner mig komfortabel med. Det här är stabila institutioner, med AAA-rating. Och så har vi gjort andra saker också. På fastighetssidan har vi bland annat köpt Ellevio och vi har också gått in i spännande investeringar där två av dem är Volvo Cars och Spotify, säger han.
Under presentationen uppgav Henriksson också att Spotify-innehavet sedan Folksam köpte aktien mer än fördubblats. Bolaget köpte för 30 miljoner dollar.
Folksamgruppen har investerat tungt i gröna obligationer den senaste tiden. Det har inte varit någon brist på tillgångar ännu men Henriksson tror det kan komma snart.
- För två år sen hade vi inte en enda och nu sitter vi med ett värde av 20 miljarder. Uppenbarligen fanns det tillgång. Efter att ha pratat med de här institutionerna så märkte jag att de granskar dig lika mycket som du granskar dem. Folksam har en 50-årig historia av att jobba med hållbarhet och det innebär att de kunde göra dessa private placements åt oss. Vi hade ett bra kontaktnät också. Det har ännu inte varit någon brist men jag tror det kan bli en brist framöver. Då får vi tänka på att inte köpa dem till vilket pris som helst, säger han.
Under kvartalet lanserade Folksam också en satsning på kunder i åldrarna 25 till 55 som saknar pensionssparande, genom produkten Privatpension. Än så länge är man nöjd med lanseringen även om det inte nått fullt upp till den aggressiva planen, menar Henriksson.
- I kundmötena så verkar folk nöjda med produkterna. Vi tycker det har gått bra, kanske inte fullt så bra som den offensiva satsningen vi haft, men vi är ändå nöjda.
Vad gäller planen att införliva Folksam Fondförsäkring i Folksam Liv, vilket vi rapporterat om tidigare, så nämnde affärsområdeschefen för Liv Anna-Karin Laurell under presentationen att det blir mer klarhet i frågan inom ett år. Anledningen är den kommande IORP 2-regleringen och införlivandet i svensk lag. Fondförsäkringsverksamheten har två ben, individuella tjänstepensioner och privat sparande och frågan är hur det passar in i Folksam Liv, där Folksam tidigare varit tydliga med att man vill att de omfattas av tjänstepensionsregleringen och inte Solvens 2.
- Jag brukar säga att vi kastar svultna blickar mot den för att minska komplexiteten, men det är inte så enkelt som man tror. Det är en öppen fråga till Anna-Karin Laurell om vad och hur vi ska göra. Sen kommer nästa fråga - hur delar vi då upp detta och vilka konsekvenser får det för bolagsstrukturen? Det beror på rapporteringen, på kapitalkostnadsbitar, governancefrågor, imagefrågor, alltså om du vill förknippas med tjänstepensionsföretag eller försäkringsföretag. Det är en massa frågor som ska vägas fram och tillbaka. Då kom vi fram till att vi inte behöver fatta ett beslut vad gäller FFF och Folksam Liv nu utan vi avvaktar, säger Henriksson avslutningsvis.